Sadismul fără limite al unor stăpâni de sclavi: puneau copii la muncă până la epuizare, îi forţau să doarmă cu şobolanii şi îi înfometau

Patruzeci de români au fost sechestraţi ani de zile la o stână de către trei fraţi din judeţul Galaţi, fiind obligaţi să muncească până la epuizare, printre ei, şi copii proveniţi de la orfelinate sau din familii foarte sărace. Micuţii erau bătuţi, înfometaţi şi obligaţi să se bată între ei doar pentru amuzamentul ciobanilor.

Curtea de Apel Galaţi i-a condamnat definitiv, pe 29 octombrie, pe trei ciobani din judeţul Galaţi la pedepse privative de libertate pentru trafic de persoane şi trafic de minori. Valerică Enache a primit şase ani de închisoare, în timp ce Neculai Enache şi Sorin Enache au fost condamnaţi la câte şase ani şi 10 luni de închisoare. Alţi trei complici au primit şi ei pedepse cu închisoarea, fiind vorba despre Vasile Iacob (6 ani şi 10 luni de închisoare), Nicu Tecuceanu (4 ani de închisoare) şi Fănică Băleanu (3 ani şi 7 luni de închisoare). Anchetatorii au descoperit că fraţii Enache şi ceilalţi ciobani au sechestrat ani de zile 40 de persoane, la o stână din judeţul Galaţi. Reţeaua din care făcea parte Neculai Enache a început să racoleze victime din anul 2002. “Fraţii Valerică Enache, Sorin Enache şi Neculai Enache exploatau numeroase persoane, inclusiv minori şi persoane cu handicap, pe care le lipseau de libertate şi le obligau să muncească la stânele lor din localitatea Tămăoani, comuna Frumuşiţa, judeţul Galaţi”, au precizat procurorii DIICOT în rechizitoriul trimis în instanţă.

Fraţii Enache provin dintr-o familie de crescători de animale, îndeosebi oi, din localitatea amintită anterior. Valerică Enache deţinea şi administra o stână de oi, situată în imediata vecinătate a unei alte stâne, exploatată, în comun, de Sorin Enache şi Neculai Enache. Cele două stâne totalizează circa 4.000 de oi, dar şi capre, porci, vite şi cai. Racolau persoane cu handicap, alcoolici şi persoane fără adăpost Procurorii DIICOT Galaţi au stabilit că fraţii Enache foloseau la stânele lor persoane provenite din medii sociale şi economice defavorizate, fiind vorba despre minori proveniţi din orfelinate, persoane fără adăpost, alcoolici, persoane din familii destrămate, cu diverse handicapuri fizice sau psihice, în general persoane lipsite de educaţie şi de statut social, despre care nu avea cine să se intereseze şi cărora nimeni nu le putea sări în ajutor în caz de nevoie. Anchetatorii au aflat că au existat cel puţin trei cazuri în care stăpânii de sclavi au mers în judeţul Vaslui de unde au luat copii de la familii sărace.

Fraţii Enache le promiteau oamenilor că vor avea grijă de copii, le vor oferi un loc de muncă şi vor putea face economii pe care să le trimită rudelor. Minorii se trezeau repede într-un adevărat coşmar, fiind obligaţi să presteze munci foarte grele, peste puterea lor fizică, pe perioade mari de timp. Ciobanii îi obligau să muncească şi câte 18 ore pe zi, dar micuţii nu se puteau bucura nici măcar de cele 3-4 ore de somn pe care le apucau. Obligaţi să doarmă printre oi şi forţaţi să se bată cu bâtele Minorii erau siliţi să doarmă în condiţii mizere, în adăposturi supraaglomerate şi care erau pline de şobolani. Sadismul stăpânilor de sclavi nu avea limite, aceştia forţându-i uneori să doarmă sub cerul liber, printre oi, indiferent că afară era iarnă sau ploua. Bătaia de joc nu se oprea aici.

Mâncarea pe care o primeau copiii era de cele mai multe ori stricată, deoarece provenea de la oi moarte sau era pur şi simplu carne stricată, care era fiartă în zer sau oţet pentru a-i diminua gustul pestilenţial. Şi pentru ca tacâmul să fie complet, Valerică Enache, Sorin Enache şi Neculai Enache „obişnuiau să organizeze, doar pentru propria lor distracţie, lupte între ciobanii exploataţi de la stânele lor, pentru aşa-zis-ul prestigiu al fiecăreia dintre cele două stâne. Pentru a participa la respectivele lupte, foarte violente de altfel, victimele erau constrânse prin ameninţări sau bătăi ori li se promiteau diverse premii în alimente sau băuturi, pe care însă inculpaţii nu le acordau în final”, consemnau în rechizitoriu procurorii DIICOT Galaţi.
De cele mai multe ori, erau constrânşi să se lupte între ei copiii abuzaţi, înarmaţi cu bâte.

Sursa Adevarul.ro

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *