CÂINII LATRĂ , SCHWEIGHOFER ÎŞI FACE O NOUĂ FABRICĂ pentru DEFRIȘĂRI in România !

Distribuie pe

Compania austriaca de prelucrare a lemnului HolzindustrieSchweighofer, controlata de omul de afaceri Gerald Schweighofer, apreluat firma Finnforest Baco Production din Bacau, cu afaceri de 20 mil. euro de la grupul finlandez Metsaliitto Cooperative.

Aceasta este o noua tranzactie pe care austriecii o semneaza intr-un interval de 12 luni pe piata locala. In decembrie 2008, ei au achizitionat fosta fabrica pe care IKEA o detinea la Siret.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa potrivitestimarilor unor consultanti ar fi vorba de o suma de sub 10 mil.euro

„Achizitionarea Finnforest Baco reprezinta o completare aactivitatilor noastre. Scopul este de a ne extinde gama de produsesi de a creste gradul de prelucrare a acestora. Acesta este un passpre noi piete la nivel mondial”, a spus Gerald Schweighofer.

Holzindustrie Schweighofer detine in prezent patru capacitati deproductie pe piata locala, doua fabrici de cherestea (una in Sebessi una in Radauti), fabrica de panouri de lemn masiv de la Siret sinoua unitate de la Bacau.

Anterior tranzactiei, proprietarii au fost firma Wood ProductIndustry, divizia de prelucrare a lemnului din cadrul grupuluifinlandez Metsaliitto Cooperative.

Scandalul lemnului tăiat ilegal nu opreşte investiţiile austriecilor de la Schweighofer în România. Holzindustrie Schweighofer ne anunţa in 2015, printr-un comunicat, că a început operaţiunile în noua fabrică de chesterea de la Reci, judeţul Covasna. Este vorba despre o investiție de 150 milioane de euro care va genera, spun austriecii, 650 de locuri de muncă direct în fabrică și alte peste 2.000 de locuri de muncă în regiune. În urma acestei investiții, Holzindustrie Schweighofer devine unul dintre cei mai mari angajatori privați din zonă.

Nu spun însă câte hectare de pădure vor fi defrişate pentru ca cei peste 2650 de oameni să aibă de lucru.

FABRICA DE LA RECI, ESTE DE 4 ANIN FUNCTIUNE
În ţara noastră, compania austriacă a intrat în anul 2003, cu o investiţie greenfield. Pe piaţa autohtonă, societatea avea 2700 de angajaţi, la sfârşitul anului trecut.

Printre altele, reprezentanţii societăţii au afirmat, ieri, într-o întâlnire cu presa care a avut loc la Viena, că, în prezent, există un surplus de masă lemnoasă în Europa. Dan Bănacu a precizat că, la noi, jucătorii din domeniu se confruntă, printre altele, cu lipsa infrastructurii.
Reprezentanţii companiei au prezentat, ieri, soluţia TimFlow – sistemul informaţional care asigură trasabilitatea lemnului, bazat pe informare prin GPS. „Efortul prin care se face trasabilitatea lemnului este foarte mare, din punct de vedere financiar”, a precizat domnul Bănacu, menţionând că, la poarta fabricii, după ce sunt verificate documentele de însoţire a lemnului şi traseul parcurs, în baza înregistrării GPS, dacă încărcătura nu arată la fel ca cea iniţială, atunci lemnul este dat deoparte şi investigat, ancheta putând dura până la câteva săptămâni. Toate camioanele care livrează lemn la poarta fabricilor au supraveghere GPS, TimFlow fiind lansat în aprilie 2017.

Menţionăm că, în lua mai, DIICOT a efectuat percheziţii la fabricile companiei. Ancheta DIICOT vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet. De asemenea, sunt vizate Direcţiile Silvice din Suceava, Alba şi Hunedoara, precum şi o serie de furnizori, prejudiciul estimat de anchetatori ridicânduse la peste 25 de milioane de euro.

Potrivit reprezentanţilor companiei, aceştia nu au fost anunţaţi oficial că ar fi parte a investigaţiei DIICOT.

În acest context, Dan Bănacu a afirmat, ieri: „Nimic din ceea ce facem nu este în afara normelor legale. Considerăm că sistemul nostru de due diligence este unul dintre cele mai dezvoltate din lume”.

La rândul lor, membrii conducerii din Austria au precizat: „Întotdeauna operăm conform normelor legale şi cooperăm cu autorităţile, pentru că este în avantajul nostru acest lucru. Nu ne este teamă de investigaţia din România”.

CONSTRUCŢIA FABRICII A ÎNCEPUT ÎNCĂ DIN 2013 ŞI ARE O CAPACITATE DE DEBITARE ANUALĂ DE 800.000 M3 LEMN.
„Încă de la începutul investiției de la Reci, am avut încrederea că acest proiect va contribui la dezvoltarea industriei de prelucrare a lemnului, precum și la creșterea economică a județului Covasna, prin crearea de oportunități profesionale pentru forța de muncă locală și prin diversificarea și sprijinirea activităților economice din această zonă. Astfel, noua fabrică de la Reci este parte a angajamentului Holzindustrie Schweighofer de a se număra printre principalii investitori strategici din România și printre angajatorii de top din această industrie” – Dan Banacu, Holzindustrie Schweighofer.

Proiectul de la Reci este a treia fabrică de cherestea a companiei Holzindustrie Schweighofer în România, după cele de la Sebeș și Rădăuți. De asemenea, compania operează în România o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, la Siret, și una de panel, la Comănești. Cea mai mare parte din cheresteaua produsă la Reci va fi prelucrată superior. Sortimentul cel mai slab calitativ de cherestea, care nu poate fi întrebuințat în alte domenii, va fi valorificat superior în fabricile din Comănești și Siret.

Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer și își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este lider în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de vâscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare. Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea – la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești.

Compania austriacă este acuzată de organizaţiile de mediu că a cumpărat lemn tăiat ilegal în România, iar Ministerul Mediului anchetează aceste acuze. Sursa: Stelianmuscalau.ro

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *