Școală gratuită, nu pensii speciale! Copii sunt viitorul României!

Distribuie pe

Am copii mici, la scoala. Scoala se termina la ora 13:00. Variantele sunt sa las copilul la afterschool (platind foarte scump raportat la salariul minim din Romania) sau sa stau acasa cu el dupa ora 13:00. Norocul meu ca imi permit ambele variante dar ce face un parinte fara studii superioare, sub venitul mediu din Romania care nu isi permite acest afterschool in ciuda faptului ca lucreaza cinstit? Unde lasa copilul cand el este la munca? Ce face daca are mai multi copii si trebuie sa plateasca pentru toti? Ce se intampla cand unul dintre parinti moare si celalalt este nevoit sa sustina familia singur muncind? Ce se intampla cand nu ai pe nimeni sa te ajute, cand esti in alt oras, cand nu te poti baza pe bunici ? Ce faci cand lucrezi in stilul modern corporatist de la 9-18:00 si mai faci si 30-60 min pe drum? Ce faci in vacante cu copilul? Ce face un copil de la tara cand trebuie sa mearga la liceu la oras iar parintii lui sunt oameni simpli fara vicii, muncitori dar fara bani? Ce se intampla cu toti ceilalti care nu au norocul sa mai aiba doi parinti?

Este doar o oglinda a ce se intampla la noi. Este doar imaginea unei societati bolnave si epuizate moral. O sa imi spuneti ca solutia sunt mecanismele de protectie sociala si eu o sa va spun ca toate acestea trateaza efectul si nu cauza. Cauza este mult mai profunda si tine de felul in care ne construm noi ecosistemul valori si principii dupa care ne ghidam viata in comunitatile moderne. Si va rog nu imi spuneti ca se intampla doar in Romania pentru ca cei care traiti in afara tarii stiti ca nu este asa (exceptand probabil tarile nordice). In cazurile fericite unul dintre parinti o lasa mai usor cu munca/cariera etc si se ocupa de copii. In cazurile nefericite din Romania, sute de mii de copii abandoneaza scoala din lipsa posibilitatilor materiale ale parintilor, altii petrec foarte putin timp cu parintii crescand cu probleme emotionale si doar un procent mic reuseste sa isi atinga potentialul de educatie si dezvoltare.

Avem putine sanse in anii urmatori…si va propun cateva idei poate le vede cineva care va avea putere de decizie…

Scoala complet gratuita si obligatorie pana la nivel de liceu. Daca sunt pentru minimizarea rolului statului in general, cand vine vorba de educatie, statul roman trebuie sa sustina complet educatia: mesele copiilor (mic dejun si pranz), rechizitele, toate materialele auxiliare, transportul si cazarea cand este cazul (la liceu) a copiilor. Pentru asta platim impozite si nu pentru pensii speciale. Copiii inaintea pensionarilor de lux.

“NICI UN COPIL PIERDUT PE DRUM” trebuie sa fie mantra sistemului de invatamant. Daca statul sustine complet prezenta copilului la scoala, refuzul parintilor de a-l trimite la scoala trebuie penalizat drastic incepand cu taierea ajutoarelor sociale pana la decaderea din drepturile parintesti sau inchisoare. Doar asa educi o societate primitiva. Nimeni nu are voie sa ingradeasca dreptul la educatie copilului. Nici macar parintele.

Interzicerea meditatiilor odata cu restructurarea informatiilor predate. Materiile se predau in clasa si nu acasa la profesori. Profesorii trebuie sa obtina performante in clase si nu acasa le ei pe bani. Cine nu intelege trebuie exclus din invatamant.

Nivel de salarii ale profesorilor similar cu cel al medicilor dar cu criterii clare de performanta pe medie ( adica teste din care sa reiasa periodic performanta medie a elevilor). Profesorii si educatorii trebuie sa redevina o elita si un exemplu de profesionalism si dedicare. Salarii foarte mari si teste foarte dure de admitere in corpul profesoral pentru a atrage oameni competenti si dedicati in invatamant.
Liberalizarea scolilor private dar in paralel cu obligatie ferma a statului de asigura aceleasi standarde de educatie la stat in absolut toate scolile, indiferent de localitate sau sat.

Refacerea scolilor de arte si meserii in colaborare cu marii angajatori si corelate cu nevoile din piata muncii.

Refacerea cu specialisti in educatie romani si internationali a intregii curicule si a structurii anului scolar pe principii moderne importate din state cu rezultate excelente in educatie. Reforma profunda, reala si dureroasa a intregului sistem educational. Eliminarea profesorilor slabi din sistem, a directorilor numiti politic.

Asumarea unui obiectiv national idealist de a face din scoala romaneasca cea mai buna scoala din lume chiar daca acest lucru ne costa si 20% din PIB.

Muzica, matematica si sport obligatorii pentru toti copii in toti anii de scoala. Toate 3 au un rol foarte clar si matematica in special va fi limba pe care vor dezvolta tehnologiile viitorului.

Directorii scolilor angajati pe baza de concurs asa cum isi angajeaza managerii multinationalele cu mandate clare si criterii clare de urmarire a performantei.

Sunt doar cateva idei. Pana si societatile civilizate vestice pierd pe drum peste 35% din potentialul de dezvoltare al copilului si de aceea cred cu tarie ca solutiile viitorului sunt in educatia copiilor actuali. Suntem datori sa lasam o lume mai buna dupa noi. Copiii sunt de fapt mostenirea pe care noi o lasam viitorului si nu averea, nu avansul tehnologic sau militar. Ganditi-va la asta o secunda.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *