Realitatea pur românească. Romii incaseaza peste 95% din ajutoarele sociale platite din banii tai si ai mei! Pe noi ne întreabă cineva dacă dorim să sponsorizăm lenea?
Benzina din limuzină se plăteşte cu ajutorul social. E realitatea pur românescă. La doi paşi de Capitală, în localitatea Bărbuleşti, sărăcia şi amarul sunt cuvintele rostite cel mai des. Din poarta vilei, lângă care sunt parcate limuzinele. Deşi au palate cu zeci de camere, tiganii susţin că trăiesc din ajutor social.
Nepotul o cam dă de gol, însă piranda îl contrazice. Nu e ceea ce pare, e doar o replică. La fel şi limuzina ce apare în faţa porţii. Dar Bărbuleştiul, după spusele tiganilor, pare polul sărăciei, iar ajutorul social ar fi cel care îi ţine pe tigani în viaţă.
Iar gura tiganului cica… „adevăr” grăieşte. Banii de la stat sunt de fapt apă de ploaie. Un alt localnic ne mărturiseşte, neoficial, de unde vin averile.
Şi tot neoficial, un dascăl din sat ne vorbeşte şi despre activităţile lor în străinătate. Unii ne povestesc chiar că sunt urmăriţi internaţional pentru furt. Totul pentru bunăstarea familiei. Dar loc de muncă n-are nimeni, ne spune chiar primarul interimar al comunei. Cel ales e la puşcărie pentru luare de mită.
Omul are înregistrate vreo 300 de dosare şi susţine că încearcă să le reanalizeze. Dar dacă statul permite acordarea ajutorului social şi celor cu vile şi limuzine el nu poate să facă nimic. La fel şi mai marii de la judeţ.
Legea însă nu se aplică tot timpul doar după litera ei ci şi pe constatate. Nimeni nu pare interesat însă, iar lunar, doar pe ajutoare sociale, statul dă 12 milioane de euro tiganilor.
Se taie ajutoare sociale. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi în Parlament. Cine pierde bani
Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care dreptul la ajutor social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă oferit.
Decizia a fost luată cu 274 de voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă” şi 2 abţineri. “Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, prevede iniţiativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Proiectul mai prevede că, în situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioada de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept.
Iniţiativa legislativă stipulează că pentru sumele acordate ca ajutor social una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.
“În situaţia în care persoana nominalizată să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total ori parţial capacitatea de muncă, obligaţia de a presta acţiunile sau lucrările de interes local (…) se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului”, se mai arată în proiect.
În cazul în care, după o verificare, se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse şi acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.
Iniţiativa legislativă stabileşte şi obligaţii pentru primari în scopul valorificării forţei de muncă locale. Astfel, aceştia au obligaţia de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrativ-teritoriale. Planul de acţiune se aprobă prin dispoziţie a primarului, se afişează la sediul primăriei şi cuprinde activităţile sezoniere, beneficiarii de lucrări, precum şi repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere.
Potrivit proiectului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei neîndeplinirea de către primar a obligaţiilor. Proiectul stabileşte că repartizarea activităţilor sezoniere se realizează de către primar, după efectuarea de către beneficiarii de ajutor social a orelor de muncă stabilite, iar planul de acţiune se transmite agenţiilor teritoriale în luna următoare aprobării.
“Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere conduce la încetarea dreptului. Fac excepţie (…) persoanele care au acceptat un loc de muncă oferit sau participă la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, după aprobarea listei”, se mai prevede în iniţiativa legislativă. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege iniţiat de patru parlamentari ALDE.