Borșul poate tratează toate bolyle de ficat și de plămâni, hipertensiunea și anemia

Borșul este o băutură tradițional românească și este folosit în gătirea ciorbelor. De asemenea, borșul poate să fie și un leac pentru bolile de ficat, cele de plămâni, hipertensiune și nu în cele din urmă pentru anemie. Borșul este considerat un panaceu, care trebuie consumat de mai multe ori pe săptămână sau chiar în fiecare zi atunci când dorim să tratăm anumite afecțiuni.

Un leac românesc
Borșul sau zeama rezultată din macerarea taratelor de grâu conţine minerale şi un complex de vitamine B şi C, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi.

De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sănătate. Puterea terapeutică a borşului vine şi de la drojdia de bere care ajută fermentaţia, ingredient care conţine vitaminele din complexul B, vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borşul este foarte bogat în enzime. Ţăranii romani preţuiesc acest lichid atât de mult încât talentul de gospodină al femeilor se apreciază în funcţie de cât de bine ştiu să prepare borşul. în Bucovina, înainte de intrarea în post, toate vasele şi tacâmurile sunt clătite cu borş şi apoi binecuvântate, semn că borşul este şi un dezinfectant. în credinţă populară, îi scăpă pe copii de deochi şi le reda pofta de mâncare.

Borșul, pentru anemie, bronşita şi mahmureală
Borşului i s-a dus vestea că e cel mai bun leac la mahmureală. într-adevăr, înlătura simptomele intoxicaţiei cu alcool, ameţeală, durerea de cap, tremuratul membrelor, senzaţia de vomă. Se bea un litru de borş. în cazurile de indigestie şi de vomă, un pahar de borş băut înainte de masă poate fi de ajutor.

Se spune că persoanele care beau zilnic borş mult, se lecuiesc de alcool. Mai ales după mese copioase, preparatele cu borş sunt binevenite. Borşul contribuie şi la eliminarea toxinelor din organism. Este eficient şi în curele de slăbire, deoarece stimulează digestia şi arderea grăsimilor.

Pe lângă aceste beneficii, poate fi şi un adjuvant în cazul bolilor respiratorii precum bronşită, astmul şi sinuzita. în cazuri de anemie, funcţionează ca tonic extrem de eficient, prin mineralele şi vitaminele conţinute. Cura cu borş pentru revigorarea organismului durează 20 de zile, timp în care se bea un pahar de lichid, cu un sfert de oră înaintea fiecărei mese. Pentru boli respiratorii cronice (bronşită, astm, sinuzita), se beau două căni.

Cura ajuta la vindecarea acestor boli şi, mai ales, preîntâmpina agravările şi recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni. Ca adjuvant în tuberculoza, borşul se bea în fiecare zi, câte o jumătate de litru, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă aceasta maladie.

Borșul previne infarctul şi cancerul de colon
Se ştie că borşul elimina toxinele din organism, fiind recomandat în diete de slăbit. Se poate bea câte o cană de borş (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Acest tratament se poate repeta de două ori pe an, toamna şi primăvara.

Terapia se recomandă persoanelor cu diabet, artrită, guta şi cu probleme reumatice, hepatice şi renale. Pentru oboseala cronică, se bea un sfert de litru de borş dintr-o dată, că sistemul nervos să se revigoreze. Pentru toate problemele de ficat şi de fiere, fitoterapia recomanda borş, deoarece curata şi fortifica organele interne. Se bea pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană cu borş în care se adăuga o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.

Nivelul crescut al glicemiei poate fi reglat tot cu borş, băut înainte de a mânca. Persoanele care au afecţiuni pulmonare se refac mai repede dacă, în loc de apă, consuma în fiecare zi un litru de borş amestecat cu 250 ml de infuzie de şoc (din două linguriţe de flori uscate şi o cană de apă clocotită).

Această băutură se îndulceşte cu miere şi se bea înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel puţin două luni. în cazuri grave, terapia se poate prelungi încă două săptămâni. De asemenea, borşul scade tensiunea şi reduce colesterolul, curata rinichii previne tromboza şi infarctul, iar ultimele studii arata că este anticancerigen, luptând cu cancerul de colon. Este folositor în boli cardiace, insomnii sau după un efort fizic sau intelectual. Singurele restricţii sunt în caz de ulcer gastroduodenal şi gastrita.

Bun în cure de slăbire şi pentru frumuseţe
Curele cu borş sunt eficiente dacă durează trei săptămâni. Este indicat că borşul să se bea cu un sfert de oră înainte de masă. Dacă vrem să slăbim, se creşte progresiv numărul cănilor, până la 7.

Borşul poate fi băut şi nediluat, însă are gust foarte acru, iar unele persoane nu-i suporta mirosul. Pentru a-i rafina şi îmbunătăţi gustul, poate fi amestecat cu suc de mere, sirop de sfeclă de zahăr sau zer. Cura internă este recomandată în: boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, tromboza, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice şi fosfatice), tuberculoza, intoxicaţii cu alcool sau cu tutun.

Este un stimulent al sistemului endocrin. Extern, se pot face spălaturi cu borş în ulcere cutanate, degerături sau uscăciuni ale pielii. în cosmetică, borşul face tenul catifelat. Se tamponează pielea cu vată înmuiată în borş sau se foloseşte în prepararea măştilor cosmetice. înmoaie mai ales pielea uscată. Efectul borşului este salutar pentru ten în perioadele reci sau cu vânt puternic. Specialiştii în geriatrie de la Universitatea din Londra au demonstrat că borşul favorizează absorbţia în intestinul uman a metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul şi aurul, dar şi a vitaminelor, mai ales la nivelul mucoasei intestinale.

Citește mai multe pe site-ul aceasta :: https://www.efemeride.ro/

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *