Argentina conduce cultivarea Kiri, copacul capabil să reducă schimbările climatice

Copacul Minune, care creste rapid, nu arde usor si consuma mult CO2, va fi plantat in Romania

Acest exemplar are proprietăți unice care îl fac un arbore ideal pentru a combate schimbările climatice și mai multe țări ar trebui să-și crească cultivarea.

O companie germana cu sediul in Arad intentioneaza sa investeasca anul acesta 5 milioane euro in constituirea unor plantatii de ‘arbori minune’, paulownia, in zona de vest a Romaniei, judetul Arad fiind unul dintre judetele alese pentru derularea proiectului care se va intinde pe o perioada de minimum 15 ani.
Pentru anul acesta am prevazut un buget de 5 milioane euro, suma din care vor fi acoperite costurile infiintarii, incepand cu luna septembrie a acestui an, a unor plantatii cu suprafata de 200 pana la 350 de hectare de arbori din specia Kiri Maximus (un hibrid al arborelui Paulownia, precum si pentru pregatirea altor terenuri pe care vor fi plantati ulterior, puieti din aceeasi specie’, a declarat duminica, pentru AGERPRES, Aurel Dumitrescu, Development Manager in cadrul ‘Kiri Project Development’.

Acest copac originar din China, numit Paulownia, este capabil să crească în soluri infertile și absoarbe de zece ori mai mult dioxid de carbon decât orice altă plantă din lume. Pe lângă absorbția sa mare de dioxid de carbon, acest copac are proprietăți care îl fac mult mai profitabil decât alte tipuri de plante, de exemplu, Kiri are o creștere rapidă, astfel încât ar putea oferi lemn în numai 9 ani, aceste exemplare rezistă la agresiuni climatice extreme, deoarece își pot regenera rădăcinile și vasele de creștere rapid, chiar și în zonele aride.

„Planta este favorabilă producției de lemn. De asemenea, beneficiază producătorii de miere cu florile și frunzele bogate în proteine, când cad din plantă fertilizează cu nutrienții lor solurile aride și rădăcinile previn eroziunea”, au explicat ei.
Unele experiențe au început în Argentina, iar una dintre zonele de pionierat este San Luis. În acest cadru, propunerea va fi diseminată în San Rafael, iar profesioniștii din Puntarenas vor ajunge să prezinte acest proiect în departamentul menționat.

Programul propune producerea a 100.000 de exemplare de Kiri în provincia Puntana.
În solurile mai puțin fertile, frunzele sale (bogate în azot) furnizează substanțe nutritive solului, iar rădăcinile sale împiedică eroziunea. Prin absorbția de 10 ori mai mult dioxid de carbon emite cantități mari de oxigen.

De asemenea, este utilizat pentru recuperarea solurilor contaminate, precum și în producția de animale (silvo-pastoral) și încurajarea producției pentru crearea de industrii din lemn.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *