Roșii Turcia, cartofi Austria, usturoi China… La noi mai cresc doar prețurile și prostia!

De ce există în supermarketuri usturoi din China, roşii din Spania şi ceapă din Olanda? Un fermier care aprovizionează Kaufland demontează teoria conspiraţiei
Marile lanţuri de supermarketuri au falimentat agricultorii români pentru că preferă să aducă legume şi fructe din partea cealaltă a globului sau de la mii de kilometri distanţă. Simion-Sorin Bob, preşedintele cooperativei care aprovizionează cu varză lanţul de magazine Kaufland, demontează argumentele teoriei conspiraţiei. Cu greu poţi să mai găseşti în supermarketurile din ţară legume şi fructe pe care să scrie “Ţara de origine – România”. Cum e posibil să aduci de la mii de kilometri usturoiul din China sau roşiile din Olanda – o ţară aflată sub nivelul mării. De ce găsim mere din Austria şi Polonia şi nu din România? De ce aducem ceapa din Italia şi căpşuni din Spania? Este o conspiraţie internaţională care are ca scop falimentarea agricultorilor români?

Nici vorbă, este de părere Simion-Sorin Bob, preşedintele consiliului de administraţie al cooperativei „Lunca Someşului Mic” care aprovizionează reţeaua de magazine Kaufland cu varză şi conopidă de mai bine de un an de zile. În 2013, un ONG- clujean, Fundaţia Civitas, a avut un proiect româno-american care prevedea înfiinţarea mai multor cooperative agricole în ţară. Şi-au propus să facă un model pe care să-l prezinte Guvernului pentru a vedea de ce au nevoie fermierii ca să se asocieze. Astfel, fundaţia a pus la aceeaşi masă zeci de fermieri clujeni pentru a pune bazele unei cooperative agricole.

„ONG-ul a dorit să fie un model pe baza căruia să stabilească necesităţile fermierilor. Iniţiativa s-a lovit de foarte mult scepticism, dar a trebuit să mergem pe puterea exemplului, singura care funcţionează la noi. Dacă oamenii văd că merge treaba la cineva, atunci vor şi ei”, explică Simion. Fundaţia a asigurat, temporar, închirierea unui depozit şi plata unui manager.

„Fermierii români nu livrează marilor lanţuri de supermarketuri pentru că au o problemă cu infrastructura. Cert este că nu există nicio politică internă care interzice aprovizionarea supermarketurilor de la producătorii locali. Ei sunt deschişi la orice produse pot cumpăra proaspete şi care se pot livra în 24 de ore”. (Simion-Sorin Bob, preşedintele consiliului de administraţie al cooperativei „Lunca Someşului Mic”)

De ce avem usturoi din China în supermarket L-am întrebat pe Simion „De ce avem usturoi din China şi roşii din Olanda?” „Problema este partea de infrastructură. Dacă eşti fermier, după ce ai făcut producţie, ai o problemă majoră legată de depozitarea legumelor – ai nevoie de depozite cu răcire. Apoi, ca să poţi livra tot timpul legume la supermarketuri, ai nevoie de o suprafaţă destul de mare de sere, ceea ce înseamnă o investiţie mare. Noi încă nu suntem pregătiţi, pentru că nu s-a investit atât de mult. Noi livrăm, deocamdată, produse vărzoase care au nevoie de irigaţii. Cert este că nu există nicio politică internă care interzice aprovizionarea supermarketurilor de la producători locali. Ei sunt deschişi la orice produse pot cumpăra proaspete şi care se pot livra în 24 de ore. Vor marfă culeasă azi şi livrată mâine dimineaţă. Şi au anumite condiţii de împachetare şi de respectare a unui standard de calitate. Fără aşa ceva nu poţi livra la supermaketuri. Am avut şi noi la început anumite probleme cu aceste reguli, dar încet-încet le-am rezolvat”, povesteşte Simion. Dacă în primul an, s-au livrat 400 de tone de produse, anul trecut cantitatea a fost dublă, iar anul acesta va fi şi mai mare.

„Mulţi fermieri preferă să vândă la samsarii pieţelor toată marfa pe un preţ de nimic. Din preţul final pe care-l plătea cumpărătorul noi luam 30-40%, restul mergea la samsari. Asta din cauza lipsei infrastructurii, a lipsei unui depozit frigorific unde marfa să nu se strice”. (Simion-Sorin Bob, preşedintele consiliului de administraţie al cooperativei „Lunca Someşului Mic)”

Mafia pieţelor: samsarii iau 70% din preţ Fermierii din cooperativă erau victimele mafiei din pieţele României. „După ce culegeam noaptea marfa, dimineaţa veneam în piaţă să o vindem. Nu ne permiteam să stăm prea mult cu ea la vânzare pentru că o bătea soarele. Astfel, mulţi preferau să vândă la samsarii pieţelor toată marfa pe un preţ de nimic. Din preţul final pe care-l plătea cumpărătorul noi luam 30-40%, restul mergea la samsari. Asta din cauza lipsei infrastructurii, a lipsei unui depozit frigorific unde marfa să nu se strice”, explică bărbatul. Acum, cei 17 membri ai cooperativei îşi dau o mare parte din marfă la supermarket. Suprafaţa de teren a cooperativei a crescut la 60 de hectare şi există planuri de extindere. Cooperativa a închiriat un depozit frigorific de 70 de tone la Agro Transilvania şi are un proiect de finanţare europeană de peste 100.000 de euro pentru cumpărarea unor utilaje de ambalare a produselor.

„Se poate trăi bine din agricultură dacă oamenii se organizează. Problema cea mai mare este scepticismul fermierilor. Următorul pas pentru noi este procesarea produselor noastre pentru a le spori valoarea”, spune Simon-Sorin Bob. O altă problemă a fermierilor este că terenurile sunt foarte fărămiţate şi sunt foarte greu de lucrat. „Proprietarii preferă să ia iei subvenţia de la APIA, 160 de euro la hectar, pe care o primesc chiar dacă nu lucrează pământul. E mai mult decât ar primi dacă ar da în arendă terenul, dar aici legea ar trebui să stimuleze producătorii, nu pe cei care-şi lasă pământurile nelucrate”, spune Bob.

„Secretul nostru e simplu: dacă nu ai reuşit din prima nu renunţa, până la urmă vei reuşi”

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *