Adrian Nastase, prima declaratie dupa ce Guvernul Orban a cazut: „Suspendarea lui Iohannis!”

Distribuie pe

Fostul premier vine cu o varianta neasteptata, in momentul cand toata lumea analizeaza si incearca sa prevada pe cine va desemna Klaus Iohannis ca prim ministru.

Adrian Nastase a scris o postare pe blogul sau, acolo unde isi publica majoritatea opiniilor si analizelor, in care arunca in spatiul public o posibilitate neasteptata, respectiv suspendarea presedintelui Iohannis.

„In seara asta, Klaus Werner Iohannis a anuntat ca, dupa caderea guvernului Iohannis I, va anunta maine un nou guvern – guvernul Iohannis II. Dupa un simulacru de consultari cu partidele politice. Va dori sa faca aceeasi smecherie pe care a facut-o, in mai multe randuri, Basescu, desemnandu-l pe primarul Negoita sau pe consilierul de la BNR – Lucian Croitoru – candidati de premier. Nu vreau sa merg si mai in urma…

Astazi, in Parlament, prin adoptarea cu un vot zdrobitor a motiunii de cenzura, s-a evidentiat o noua majoritate. O majoritate care poate, in mod legitim, sa propuna un candidat de premier. Inteleg ca PSD, Pro Romania si Alde ar dori sa faca o astfel de propunere (poate sprijiniti de UDMR). Iohannis vorbeste de democratie dar ignora pozitia partidelor in criza pe care el a creat-o si se ante-pronunta in legatura cu rezultatul consultarilor. In plus, face acuzatii si jigneste un partid politic. Jigneste si actualul parlament”, a scris Adrian Nastase pe blogul sau.

Fostul premier continua prin a explica cum s-ar putea realiza suspendarea presedintelui in functie.
„In aceste conditii, se poate afirma ca el isi incalca prerogativele constitutionale. Exista remedii? Bineinteles. Unul din ele este prevazut in art. 95 din Constitutie – suspendarea presedintelui. Propunerea de suspendare poate fi initiata de o treime din parlamentari iar suspendarea poate fi decisa cu majoritatea acestora, dupa consultarea CCR. Presedintele, in aceasta situatie, poate da explicatii Parlamentului cu privire la faptele ce i se imputa.

Dupa aprobarea suspendarii, in 30 de zile se organizeaza (sau nu) un referendum pentru demitere.

Este important articolul 98 din Constitutie care precizeaza ca in cazul suspendarii presedintelui, interimatul functiei este asigurat de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor. Iar acest interimar poate face, la randul lui, dupa consultari, desigur, propuneri de candidat de premier!”, sustine Adrian Nastase.

”Nu. Nu iau in calcul aceasta idee.”, a declarat Marcel Ciolacu la TVR, dar a admis ca exista posibilitatea ca in cazul in care premierul majoritatii din jurul PSD va fi refuzat de Iohannis sa sesizeze CCR.

”Nu sunt membru al CCR ca sa imi spun parerea, dar voi luat toate parghiile de care dispun, ca politician si ca cetatean.”, a adaugat Ciolacu, scrie romaniatv.net Sursa articol by https://newsromania.eu/

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *