Caz revoltător! Pădurari dați afară pentru că au sesizat furturile de lemne

Scandal cât muntele la cea mai mare obște din țară, cea de la Peștișani. Doi pădurari din cadrul Ocolului Silvic sunt la un pas de a-și pierde locurile de muncă, tocmai pentru că au sesizat furturile de lemne. Aceștia spun că într-un canton în care firma omului de afaceri Valu Mucenic exploatează legal lemne, „cineva” a folosit o marcă falsă pentru a putea tăia ilegal zeci de arbori pe lângă cei doborâți cu acte în regulă. Dezvăluirea respectivă face obiectul unei anchete penale, dar și a unei decizii a conducerii Obștii Peștișani, care îi poate lăsa pe cei doi pe drumuri.

Gheorge Popescu este pădurarul care a sesizat încă de acum o lună că într-una din pădurile pe care o are în administrare au fost tăiați peste 20 de arbori cu diametru de aproape un metru fără să fi fost marcați legal. Pe cioatele rămase sunt aplicate urmele unei mărci false, care încearcă să o imite pe cea a pădurarilor. Cei care au aplicat-o au mizat pe faptul că vine iarna, se acoperă urmele și nimeni nu mai e interesat de problema respectivă.

Pădurarul de canton și încă un coleg de-al lui au sesizat însă luni Poliția, care a deplasat în zonă o echipă pentru a strânge probe. „S-a ajuns la o stare conflictuală de circa o lună după o serie de nereguli constatate în teren, pe fondul suspiciunilor aplicării de mărci contrafăcute pentru a se tăia arborii nemarcați. Am anunțat șeful de ocol pentru a lua măsurile legale în astfel de situații. Măsurile sunt însă întârziate”, afirmă pădurarul Popescu.

Acesta spune că pe 16 noiembrie a fost înființată o comisie, dar inventarierea a fost haotică. „Din verificările făcute de comisia care a fost în teren s-au constatat 23 de cioate pe care e aplicată cu suspiciuni evidente o marcă contrafăcută. Acum ni s-a adus la cunoștință că șeful de ocol a decis, abuziv și presat de cei din conducerea obștii, pentru a mușamaliza totul, să ne rotească pe toți pădurarii obștii. S-a dat o decizie de a fi rotiți din cantoanele în care suntem, iar eu și colegul meu a trebuit să predăm cantoanele de care ne-am ocupat și să preluăm altele, de cel mult 40 de hectare. Se urmărește să fim dați afară pentru că la asemenea suprafețe nu poate nici un pădurar să fie în funcție”, afirmă Popescu.

„Mafia verde” Celălalt pădurar care e la un pas de a deveni șomer este Cristi Plai. Acesta spune că la o suprafață de 40 de hectare cât i s-a dat acum în administrare se așteaptă din zi în zi să i se comunice că suprafața respectivă este prea mică și că nu mai e nevoie de el în cadrul Ocolului Silvic.

Pădurarul pune totul pe seama descoperirii făcute în munte în privința mărcii false aplicate pe arborii tăiați ilegal, afacerea fiind generatoare de mari sume de bani într-un timp extrem de scurt. „Colegul a descoperit cazul cu mărcile false. Avem poze, sunt prezentate și celor de la Obște. Firma care taie lemnele acolo a mai avut probleme și în trecut, s-a mutat de la Tismana la Peștișani. A venit să distrugă pădurile și aici. Eu și colegul am luat primele măsuri când am descoperit mărcile false, iar șeful de ocol i-a strâns mâna colegului meu, spunând că va sesiza Poliția, ceea ce nu a mai făcut. Șeful de ocol, la presiunea președintelui Obștii, Ion Poenaru, cel care face, de fapt, tot jocul cu mafia organizată de aici, a spus că nu sunt atribuțiile noastre, că Poliția trebuie să facă cercetările. A format o comisie la nivel de ocol și nu ne-a prezentat și nouă documentele. Acum ne așteptăm ca în orice zi să ne spună că nu mai e nevoie de noi pentru că, de fapt, asta s-a urmărit”, afirmă Plai.

Președintele Obștii Peștișani, Ion Poenaru, spune că pădurarii ar trebui să fie încântați că au în administrare o suprafață mai mică de pădure. Asta înseamnă că muncesc mai puțin pe aceiași bani pe care îi câștigau înainte.

Poenaru neagă că ar fi făcut presiuni pentru debarasarea de cei doi și susține că, din câte cunoaște el, nu ar fi fot arbori tăiați legal în pădurile obștii. „În legătură cu sesizarea făcută de sustragere a unor lemne și de folosire a unei mărci care se pare că nu e a Ocolului Silvic, organele de anchetă au fost în punctul numit Piva, au investigat, s-au făcut fotografii și e dosar la organele de anchetă. Nu pot să spun eu dacă e falsă marca, cine a făcut acest lucru, pentru că nu sunt organ de anchetă. Nu a fost dat nici un pădurar afară. Sunt în continuare angajați, rămân cu același salariu, s-a făcut doar o rotire pe cantoane. Trebuie să ne bucurăm dacă venim de la o suprafață mai mare la una mai mică. Nu e nici un impediment, zic eu, dar nu că vor fi dați afară”, afirmă Poenaru.

„Vor veni și restructurări, că așa e în economia de piață”Șeful Ocolului Silvic, Damian Clenciu, cel care inițial i-a felicitat pe pădurari pentru descoperirea mărcii false, are acum o altă atitudine față de aceștia.
Le transmite tranșant că nu exclude reducerile de personal în perioada următoare dacă Obștea de care aparține Ocolul Silvic nu va finanța activitatea la nivelul de până acum.

În ceea ce privește defrișările din munte, Clenciu nu caută nod în papură și pare mult mai împăciuitor, spunând că trebuie așteptate rezultatele anchetei pentru a vedea dacă există sau nu aceste tăieri ilegale de arbori, asta în condițiile în care muntele e deja „chel”, stâncile golașe creând o imagine dezolantă.

„Au fost înaintate toate hârtiile către organele de cercetare penală. S-a deplasat comisia în teren, nu s-a putut inventaria totul pentru că pădurarul nu a fost de acord cu detalierea și vor mai merge o dată. Nimeni nu poate stabili dacă sunt false sau nu. Doar organele de cercetare penală sunt abilitate prin lege pentru așa ceva. Eu știu că acolo s-a tăiat legal. Dumnealor susțin asta pentru că li s-au rearondat cantoanele și acesta le este oful. Nu li s-a schimbat nici funcția, nici salariul, ci doar suprafața. Asta e realitatea. Le e frică probabil că vor veni și restructurări, că așa e în economia de piață. Eu trebuie să mă încadrez în bugetul aprobat de conducerea obștii. Hotărârea de rearondare a fost decisă de Comitetul Director al Obștii, iar eu am pus-o în aplicare, nimic mai mult. Nu știu ca acolo să se fi tăiat ilegal. Sunt suspiciuni, e un dosar la Poliție”, a menționat Clenciu.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *