Italia a ajuns iară la noi! Italia, în criză după plecarea muncitorilor români. Ministrul Agriculturii cere României să

Distribuie pe

La fel ca multe alte state din vestul Europei, Italia a început să simta lipsa forței de muncă ieftine din Est, după exodul lucrătorilor sezonieri provocat de pandemia de Covid-19.

Italienii simt în special lipsa românilor, care reprezintă o treime din lucrătorii străini din Peninsulă, potrivit IlSole24ore.

De aceea, ministrul Agriculturii din Italia, Teresa Bellanova, se va întâlni luni cu ambasadorul României la Roma, George Gabriel Bologan, pentru a stabili un acord privind întoarcerea lucrătorilor sezonieri din țara noastră.

După ce Comisia Europeană a stabilit așa-numitele „coridoare verzi” care oferă dreptul de liberă circulație a lucrătorilor din agricultură și a celor din sistemul sanitar, Italia vrea să se folosească de această oportunitate pentru a răspunde problemelor din agricultură.

“Sunt în contact mai multe țări, iar luni mă voi întâlni cu ambasadorul român în Italia. Coridoarele verzi sunt importante, dar nu sunt suficiente. Este necesar să găsim soluții de la o țară la alta și lucrăm la acest lucru”, a declarat Teresa Bellanova.

Extinderea automată a permiselor de ședere a lucrătorilor extracomunitari până la 15 iunie nu este o măsură suficientă pentru a rezolva criza forței de muncă din agricultură. Italia trebuie să ofere facilități și lucrătorilor din Uniunea Europeană, în condițiile în care o treime din muncitorii sezonieri vin din România – adică 107.000 de angajați. Este nevoie urgentă ca ei să se întoarcă, scrie presa italiană.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *