VIDEO: Coșmarul unor muncitori români la o fermă-focar din Germania: bătuți și fără toți banii plătiți. Ne-au ținut cu japca, au blocat ușa cu lopata

Distribuie pe

Ministrul PNL Violeta Alexandru a fost cu toata presa si “tam – tamul” in Germania si a spus ca a rezolvat toate problemele muncitorilor romani ! MINCIUNA SI INCOMPETENTA !

Presedintele Iohannis si PNL au cerut si obtinut voturile Diasporei – acum insa nu mai au nevoie de voturile lor !

Istoricul și antropologul Valer-Simion Cosma a vorbit cu mai mulți muncitori români sezonieri care s-au întors în țară pe cont propriu, după ce au fost reținuți la o fermă din Mamming, Bavaria, devenită focar COVID-19. Întâmplările descrise de o parte dintre aceștia, întorși la casele lor din Satu Mare, sunt cutremurătoare: condiții mizere, bătăi primite din partea proprietarului fermei, bani reținuți în mod abuziv.

Vineri, 7 august 2020, o cursă specială TAROM, plătită de guvernul regional bavarez, transporta în România peste 100 de muncitori sezonieri de la o fermă din Mamming, Bavaria. Toți fuseseră testați negativ înainte de a fi escortați de poliție către aeroportul din Nürenberg. Unii dintre dintre ei au coborât la Cluj, alții, la București.

În urma lor rămâneau închiși în containere și păziți alte sute de sezonieri, rude sau doar colegi de-ai acestora. Tensiunile au escaladat însă apoi la fermă, din cauza condițiilor improprii în care au fost carantinați cei rămași și din cauza reținerii abuzive a unor sume de bani de către fermierul angajator și colaboratorii săi români.

La încheierea perioadei de carantină, fermierul a fost nevoit să înapoieze buletinele confiscate lucrătorilor și să-i lase să se întoarcă în țară. Numai că aceștia din urmă nu au mai avut parte de sprijin din partea consulatului general al României sau al autorităților germane pentru a se întoarce în țară cu un avion, așa că au trebuit să se descurce pe cont propriu.

Vineri, la o zi după ce s-a întors cu un microbuz din containerele fermei germane în care a fost carantinată două săptămâni, Mirela* lucra deja cu ziua la o vecină în sat, la cules de prune. Are patru copii de crescut, nu și-a permis luxul odihnei la întoarcerea în sat.

Bani reținuți pentru țigări, deși nu fumează Mirela și soțul ei nu erau pentru prima dată sezonieri în fermele din Germania. Femeia nu se plânge de greutatea muncii sau de numărul de ore mare peste program, ci de faptul că nu și-au primit toți bani și că li s-au reținut diverse sume pentru cazare, mâncare și inclusiv pentru țigări (50 de euro de persoană/lună), deși nu fumează nici ea, nici soțul. La asta se adaugă cei 200 de euro reținuți de intermediarul care i-a dus acolo, spune ea.

Fluturașul de salariu al unui muncitor, pe care apar toate reținerile, inclusiv cele pentru țigări Femeia povestește că n-a văzut niciun contract și că au lucrat inclusiv sâmbăta și duminica, cel puțin până la momentul în care a izbucnit criza infectărilor și au fost închiși în containere, în regim de carantină. La final, au primit 700 și ceva de euro. Despre orele suplimentare neplătite și despre reținerea abuzivă a unor sume pentru țigări și comisioane vorbesc și alți bărbați ieșiți pe uliță. Deși legea prevede obligativitatea plății a 9,35 de euro pe oră, aceștia spun că au fost plătiți cu doar 6 euro pe oră, dar ezită să dea prea multe detalii, pentru a nu avea probleme cu intermediarul din Tămășeni (jud. Satu Mare) care i-a dus acolo și care duce în continuare oameni la muncă.

Sora acestuia avea contact direct cu cei plecați, fiind cea care, alături de dl Wagner, fermierul bavarez, reținea buletinele sezonierilor și, după cum reiese din declarațiile unora, le dădea la semnat contracte în limba germană, din care ei nu înțelegeau nimic. Tot ea era cea care, la lichidare, reținea câte 200 de euro fiecăruia, drept comision pentru intermediere. Pe lângă aceste rețineri, sezonierii erau constrânși să-și facă cumpărăturile dintr-un magazin al fermierului, unde produsele erau mai scumpe și, conform declarațiilor lor, nu aveau mereu prețul afișat pe ele.

“Să mergi să lucrezi, să nu-ți dea toți banii și să fii și bătut” Toader* e mai vocal și vorbește de teama celor din comunitate, care nu vor să aibă probleme cu intermediarul.
Sunt oameni săraci, vedeți în ce condiții trăiesc ei aici. Pe sărăcia și munca lor și a altora ca ei, din alte sate, au făcut averi Ioane și sora lui. Sunt oameni care nici măcar nu știu să scrie și nu-și cunosc drepturile.

Promisiuni mincinoase, condiții de trai ca pentru sclavi Toader tot repetă cuvântul “sclav” când descrie condițiile de trai de acolo și mai ales modul în care erau tratați de fermier și de intermediari. La intermediar și la sora acestuia se referă folosind termenul “pește”, iar munca lor de recrutare prin sate, mai ales în zonele în care locuiesc cei mai năpăstuiți din comunitate, e descrisă ca o samsareală bazată pe promisiuni mincinoase.

Educația precară și condiția marginală în care trăiesc mulți în comunitățile de baștină sunt speculate de aceștia și le facilitează tratamentul abuziv, eventualele reacții de opoziție fiind tratate cu amenințări că vor trimite Poliția peste ei și că vor avea probleme cu legea. “Sunt oameni fără școală, nu cunosc legea, nu-și știu drepturile, așa că sunt ușor de speriat”, zice el. În timp ce alți sezonieri își aranjează pe cont propriu întoarcerea din infernul bavarez, proprietarul fermei din Mamming, ajutat de recrutorii români, pregătește transportul în fermă al altor sezonieri din România, conform declarațiilor unor surse din asociațiile și instituțiile din Germania. *Numele folosite în articol sunt fictive, pentru a proteja identitatea muncitorilor.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *