Conducerea Spitalului Elias, declaratie oficiala dupa ce au ascuns cazurile de infectare cu noul virus

Conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Elias sustine ca nu sunt informatii de interes public. Declaratia a fost facuta dupa ce in interiorul spitalului au aparut mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Din spusele reprezentantilor Spitalului Elias, in sectia de Obstetrica-Ginecologie au fost doua cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Este vorba despre doi medici rezidenti care s-au infectat din surse separate si care au facut testele la laboratoare ce nu apartin spitalului.

In urma anchetei epidemiologice si a testelor facute a mai fost descoperit inca un caz de infectare cu noul coronavirus.

Momentan, activitatea sectiei Obstetrica-Ginecologie se desfasoara normal.

Conducerea Spitalului Elias mentioneaza despre cazurile pacientilor testati ca urmare a definitiilor de caz sau a indicatiilor de screening ca acestea nu sunt informatii de interes public, ele fiind cuprinse in informarile profesionale dintre unitatile sanitare si autoritatile de sanatate publica.

„Cazurile aparute in randul personalului sunt comunicate directiei de sanatate publica de catre laboratorul care a efectuat testarea. Ulterior primirii rezultatelor pozitive, in spital se deruleaza ancheta epidemiologica care, dupa finalizare, este comunicata de asemenea catre DSP”, au declarat  reprezentantii Spitalului Universitar de Urgenta Elias.

Nelu Tataru a declarat ca a solicitat o ancheta in cazul de la Spitalul Elias, unde cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19.

“In perioada 16 – 22 septembrie au fost trei cazuri confirmate pozitiv la rezidenti de la o sectie de ginecologie, au fost investigati. Astazi am solicitat, ei neanuntand DSP-ul, sa inceapa acea ancheta. Sunt in curs de desfasurare anchetele, sunt si sapte contacti care sunt negativi la testare si sunt in carantina.

Legislatia noi o stim foarte bine. Ar trebui sa o recapituleze multi dintre noi. Un caz confirmat pozitiv anunta DSP-ul, se prezinta la unitatea spitaliceasca. Este asimptomatic, are cele pana la 48 de ore in care este investigat, medicul curant decide daca se continua izolarea in spital pentru care trebuie sa obtina un aviz de la DSP . Acelasi medic curant, daca considera izolarea la domiciliu, va solicita un alt aviz de la DSP care la fel indica izolarea la domiciliu.

Nerespectand acesti pasi, nerespectand legea ajungem la astfel de cazuri. Astazi a fost anuntat DSP-ul si astazi vom vedea si anchetele”, a spus ministrul.

“Au facut ancheta epidemiologica cu epidemiologul din spital si au luat deciziile. O decizie se ia si prin aducerea la cunostinta a directiei de sanatate publica, care incepe niste anchete si avem si o raportare a numarului de cazuri, precum si urmarea acelui traseu stabilit de lege. Este foarte clar din punctul meu de vedere”, a mai spus Tataru.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *