Fotografia anului în Navarra, Spania. Mamă româncă, în genunchi în fața medicilor care i-au salvat fiul bolnav de COVID

Guvernul provinciei spaniole Navarra a anunțat câștigătorii premiilor Teobaldo, acordate de Asociația Jurnaliștilor din Navarra, iar fotografia anului înfățișează o româncă stând în genunchi în fața medicilor care i-au salvat fiul infectat cu COVID. Băiatul a stat două luni la Terapie Intensivă, scrie Navarra Capital, ziar online care apare în provincia din nordul Spaniei.

Iñaki Porto Villanueva este fotograful care a imortalizat unul dintre cele mai emoționante momente din pandemie, în Spania. Pentru imaginea surprinsă în iunie, când Simona, mama tânărului român de 28 de ani Denis Cîrpaci, a îngenuncheat în fața personalului medical de la Clinica San Miguel din Pamplona, Iñaki a luat premiul Teobaldo pentru fotografie. Simona, îngenuncheată, cu mâinile încleștate pe piept și cu capul lăsat în jos, și-a arătat astfel recunoștința pentru cei care, după 60 de zile la Terapie Intensivă, i-au salvat fiul bolnav de COVID. Medicul Txuma Urtasun, care are încă acea imagine înregistrată în minte, a recunoscut că ”plângeam cu toții”.

Simona n-a știut să-și arate altfel dragostea pentru salvatori, a mai spus medicul, iar gestul ei a fost cel mai emoționant cu putință. Denis a împlinit 29 de ani când era la Terapie Intensivă, în comă Denis Cîrpaci locuiește de aproape 20 de ani în Spania și zile întregi a fost cel mai tânăr pacient cu coronavirus internat la terapie intensivă în Navarra. ”Coronavirusul m-a lovit foarte tare”, recunoaște el într-un interviu acordat Efe, pe 5 iunie.

Pe 20 martie, își amintește el, a intrat în clinica San Miguel din Pamplona, după ce a observat o ”febră de 39 de grade timp de aproximativ patru sau cinci zile”. Pe 23 martie, la 1 dimineața, starea lui s-a agravat și a fost transferat la Terapie Intensivă. Avea 28 de ani când l-au mutat aici, 29 când a fost externat. Pe 20 aprilie a fost ziua lui, era în comă. Din cele două luni, a dormit 40 de zile, timp în care soția sa, Heidi Drăgan, a putut fi aproape de el: ”Nu am putut veni să-l văd, dar m-au lăsat să mă uit la ferestre și asta este ceva ce alții nu au putut face”. ”Când am văzut acea fotografie, am știut că trebuie să-l salvăm” Txuma Urtasun, șeful Serviciului de terapie intensivă de la Clinica San Miguel, își amintește momentul care l-a mișcat cel mai mult. Când îl intuba pe Denis, telefonul mobil al acestuia a sunat în camera UCI unde era internat, cu mari dificultăți de respirație.

Pe ecran, își amintește Urtasun, a apărut o fotografie a tânărului lângă niște copii: ”Când am văzut acea fotografie, am știut că trebuie să-l salvăm”.
Medicul își amintește și că la câteva zile după internare, Simona, mama lui Denis, a sunat și a spus că vrea să doneze un plămân ca să-și salveze fiul. Apoi, după ce fiul ei a fost externat de la Terapie Intensivă, Simona a îngenuncheat în fața celor care l-au salvat pe Denis. ”Plângeam cu toții”, și-a amintit Txuma Urtasun.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *