Italia a anuntat primul caz de contaminare cu noua tulpina de coronavirus din Marea Britanie

Primul caz de infectare cu noua tulpina de coronavirus a fost confirmat in Italia dupa ce a fost descoperita in Marea Britanie. Anuntul a fost facut de Ministerul Sanatatii de la Roma, potrivit Agerpres.

Pacientul a sosit in tara „in ultimele zile”, impreuna cu partenera sa. Cei doi au intrat in Italia prin aeroportul Fiumicino din Roma, anunta ministerul italian. De asemenea, cei doi si contactii lor sunt in izolare.

Guvernul italian a hotarat suspendarea legaturilor aeriene cu Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, testarea tuturor persoanelor venite recent din aceasta tara si interzicerea intrarii in Italia in cazul nerezidentilor care in ultimele doua saptamani au calatorit in Regatul Unit.

Potrivit specialistilor, nu exista indicii ca aceasta mutatie a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letala decat cele precedente, insa ea este mai contagioasa.Dupa confirmarea primului caz in Italia, s-au luat masuri pentru a evita raspandirea acestei variante: care nu ar mai fi letala sau mai rezistenta la vaccinuri, dar ar putea sa se raspandeasca mai repede.

Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus posibilitatea ca aceasta noua tulpina a virusului SARS-CoV-2 sa circule deja in afara Marii Britanii si a cerut autoritatilor statelor membre ale UE sa ia masuri prompte, in special sa identifice rapid si sa izoleze persoanele venite din zonele afectate si contactii lor si sa intensifice testarea.

Potrivit ECDC si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), mai multe cazuri de infectare cu noua tulpina au fost deja confirmate in afara Marii Britanii, respectiv noua cazuri in Danemarca si cate unul in Olanda si Australia. „Mai multe alte tari au semnalat OMS alte variante care cuprind unele dintre schimbarile genetice ale variantei britanice”, in special o mutatie denumita N501Y, precizeaza OMS.

Africa de Sud, care la randul ei a semnalat vineri o varianta problematica a coronavirusului SARS-CoV-2, considera de asemenea ca mutatia N501Y se afla la originea cresterii numarului cazurilor de COVID-19, mai multe cercetari fiind in desfasurare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *