Klaus Iohannis, a respins o propunere a primului-ministru grec Kyriakos Mitsotakis pentru un certificat de vaccinare COVID-19 la nivel european

Presedintele roman, Klaus Iohannis, a respins o propunere a primului-ministru grec Kyriakos Mitsotakis pentru un certificat de vaccinare COVID-19 la nivel european pentru calatorii, spunand ca „nu este bine sa impartiti Europa in doua”.

„Nu cred ca este o idee buna. Trebuie sa existe un certificat de vaccinare, dar trebuie utilizat din motive medicale, nu pentru calatorii ”, a spus Iohannis.

„Acestea sunt date importante pentru medicul de familie sau pentru oricine se ocupa de cineva in caz de urgenta. Cu toate acestea, utilizarea acestor certificate pentru a imparti populatia Europei in doua nu mi se pare un lucru bun ”, a spus presedintele Iohannis.

Mitsotakis a trimis o scrisoare la inceputul acestei saptamani presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propunand ca certificatele de vaccinare sa fie utilizate pentru persoanele care calatoresc.

“In timp ce nu vom face vaccinarea obligatorie sau o conditie prealabila pentru calatorie, persoanele care au fost vaccinate ar trebui sa fie libere sa calatoreasca”, a spus liderul grec de centru-dreapta.

„Acest lucru va oferi, de asemenea, un stimulent pozitiv pentru a se asigura ca cetatenii sunt incurajati sa se vaccineze, care este singura modalitate de a asigura revenirea la normalitate”, a adaugat el.

Atena considera ca urmatorul sezon turistic este o sursa vitala de venituri extrem de necesare, avand in vedere ca masurile de blocare din acest an au dat o lovitura grea economiei tarii.

Subiectul ar putea fi discutat la o videoconferinta din 21 ianuarie, cu toate acestea, este posibil ca si alti lideri ai UE in afara de Iohannis sa isi exprime ingrijorarile cu privire la o astfel de propunere.

Propunerea pentru un certificat de vaccinare se afla in studiul Comisiei inca din primele etape ale pandemiei. Acesta a fost deja descris in Strategia UE de vaccinare la inceputul lunii decembrie, ca o modalitate de a monitoriza indeaproape ratele de vaccinare in intreaga UE.

„O abordare comuna a certificatelor de vaccinare de incredere, fiabile si verificabile in intreaga UE ar consolida raspunsul la sanatatea publica in statele membre si increderea cetatenilor in efortul de vaccinare”, se arata in strategia UE .

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *