Casa asta se poate construi în doar 6 zile! Tehnologia „eco” inventată de un român:
Casa asta se poate construi în doar 6 zile! Tehnologia „eco” inventată de un român:
Te-ai gândit să te muți la casă? Tehnologia aceasta este un motiv în plus să faci această schimbare. Printre românii deja celebri în toată lumea datorită invențiilor care au ajutat la evoluția societății și mai ales a nostră ca specie, se adaugă și Mathe Laszlo, un roman născut la Zalău, care după ani de muncă și cercetare a inventat un sistem revolutionar, care îți permite să construiești, în doar 6 zile, o casă perfect izolată.
Românul care a inventat acest sistem a rămas modest și atent la nevoile oamenilor în materie e sisteme de izolare. Sistemul revolutionar se numește Thermodul System si garantează pănă la 90% conservarea energiei prin izolarea termincă, fiind deja tot mai folosit în America, și Africa, dar și Germania și Austria.
În ce constă acest sistem?
“Sistemul Thermodul este o tehnologie de construcție folosită de mai mulţi ani în lume pentru locuințe energo-economice, care se impune pe piaţă din ce în ce mai mult. Panourile Thermodul sunt realizate din două plăci de Neopor sau polistiren expandat cu densitatea de 24 kg/mc, cu lăţimea de 1 m şi înălţimea de 3 m, în funcţie de natura peretelui.
Plăcile panoului sunt spaţiate la 15 cm. distanţă una faţă de cealaltă, printr-un sistem mecanic propriu, realizat cu elemente din pvc, fără conductivitate termică, pentru a nu favoriza apariţia punţilor termice.
Interspaţiul dintre plăcile panoului se umple cu beton prin turnare, dupa ce s-a montat armatură necesara (stâlpi, grinzi, centuri, boiandrugi). Nu există operaţiuni de decofrare.
Cofragul rămâne înglobat în lucrare, iar cei 28 de cm de Neopor ai panoului TN28 vor constitui izolaţia termofonică în dublă cochilie a clădirii. O soluţie inovatoare este adoptată pentru realizarea planşeelor. Similar execuţiei pereţilor, polistirenul este folosit şi aici drept cofrag pentru turnarea betonului, iar apoi ca izolaţie termofonică, ne-a dezvăluit Mathe Laszlo, inventorul Thermodul System.
Avantajele Thermodul:
– este „verde” – consum mic de energie, reducere energetica de minim 70%, în comparație cu alte sisteme de constructii de pe piata
– este rapid, aproximtiv 30% economie de timp la constructie
– este masiv si rezistent la calamitati naturale
– este monolitic
– este foarte versatile, se poate construi in orice forma architecturala
– ofera o clima placuta in casa/apartament
– necesita mai putine reparatii / nu se crapa pereti
– pe termen lung ofera o economisire imensa la incalzire
Mathe Laszlo si-a dorit să găsească o soluție fiabilă atât pentru mediul înconjurător cât și pentru noi ca oameni, înțelegând nevoile generatiei Y și nevoia lor scăzută de a deține proprietăți scumpe ale caror ipoteci le-ar seca mai mult de jumatate din venituri.
E mai ieftin decât o casă normală?
“Categoric DA. Cand vorbim de o casa la cheie, cu Thermodul System putem obține costuri cu 20-30% mai mici decat la o casa tradiționala. Si aici vorbim de o constructie ecologică, fără lemn, prielnică mediului inconjurator, dar nu in ultimul rand perfect izolată. Îmi e milă de oameni care cred că dacă au lipit postiren de 10 cm. pe exteriorul casei au o locuință izolată.
Da, este mai bine decat nimic, dar diferenta nu este foarte mare. Dacă iarna îmi iau o haină dar nu îmi pun ciorapi si căciulă, am toate sansele să înghet. Nu fac reclamă la mașini, dar dacă îți cumperi Logan, mergi cu Logan, dacă iți cumperi un Mercedes, ai alt confort. Și atenție! La preturi mai mici decat o casa din cărămidă (care a fost inventată cu aproape 100 de ani în urmă), izolată de formă”, a mărturisit Mathe Laszlo, inventorul tehnologiei Thermodul System.
Casele viitorului par a îdeplini perfect o mare parte a principiilor generatiei Y: grija sporită față de mediu, costuri reduse și utilizarea la maximul a spațiului destinat unei locuinte. Ca de obicei piata americană a fost extrem de deschisă la invenția lui Mathe Laszlo, rămâne de văzut dacă Romania se va adapta la schimbarile si nevoile noii generatii. VIDEO Thermodul System.
Voi ce parere aveti ?