20 DE LUCRURI PE CARE NU LE ȘTIAI DESPRE CARMEN IOHANNIS -PRIMA DOAMNĂ A ŢĂRII

Azi vă prezentăm al treilea episod al rubricii săptămânale intitulate “20 de lucruri pe care nu le ştiai despre cei mai populari reghineni de ieri şi de azi”.

Acest episod este despre singura femeie născută în Reghin care a ajuns soţie de preşedinte al României: Carmen Iohanis, profesoara de limba enegleză de la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” din Sibiu, care din anul 2014 a devenit Prima Doamnă, a ţării după ce soţul ei Klaus Iohanis a fost ales noul preşedinte al ţării.

Puţini români ştiu că viaţa reghinencei Carmen Iohannis se învârte în jurul cifrei 2, fie că vorbim de datele de stare civilă, de viaţa sa de profesoară ori de soţie de preşedinte. 

Prima Doamnă a României care mai este supranumită “Jackie Kennedy a zilelor noastre”, s-a născut pe 2 noiembrie, şi-a cunoscut viitorul soţ la 22 de ani în 1982, care în anul 2014 a devenit prima doamnă a României după ce soţul ei a fost ales preşedinte, pe 4.12.2019 a fost invitată în Anglia la Palatul Bukingham să facă cunoştinţă cu Regina Elisabeta şi nu în ultimul rând pe 22 ianuarie 2020 a vizitat Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, a aniversat 25 de ani de căsnicie alături de soţul ei şi lista ar putea continua. Dar haideţi să o cunoaştem mai bine din datele personale şi din realizări, nu din ştiri de can-can sau bârfe fabricate.

 1. Carmen Lăzurcă s-a născut pe data de 2 noiembrie 1960 la maternitatea din oraşul Reghin, pe vremea când şeful maternităţii era Dr. Kompo Istvan fiind descendenta unei familii unite greco-catolice din localitatea Sântu, un sat la 10 km de “oraşul viorilor”.
 2. Este fiica blănarului Ioan Lăzurcă din satul Sântu, comuna Lunca şi Georgeta – Geta Lăzurcă din Cozma din judeţul Mureş care ulterior s-au mutat în Sibiu.
 3. Potrivit siteului “impact.ro”, Carmen Iohannis avea în adolescenţă o serie de priorități pe care nimeni nu le-ar fi crezut. În perioada copilăriei, la Reghin prima doamnă a țării a fost pasionată de artă. Aceasta a luat lecții de balet, dar și de pian, și mereu a fost încurajată să își dea frâu liber creativității.În adolescenţă, viitoarea soție a președintelui Klaus Werner Iohannis participa la slujbele clandestine oficiate de protopopul Pompeiu Onofreiu în locuința sa privată, situată în strada Șelarilor
 4. Puţină lume ştie că tatăl “Primei Doamne” a ţării, Ioan Lăzurcă (1914 – 2010) a fost prieten foarte bun cu avocatul, scriitorul şi politicianul Alexandru Ceuşianu (1898 – 1970) din Reghin care a locuit în Sibiu timp de 20 de ani. Ioan Lăzurcă a ajuns chiar să îi facă la comandă câte un cojoc pentru Alexandru Ceuşianu, soţia sa Eliza şi fiica lor Maria Homorozeanu. Familia Ceuşianu locuia pe strada Piaţa Unirii nr. 5 în timp ce “Blănăria Lăzurcă”  avea sediul pe strada Elisabeta nr.4 din Sibiu. Alexandru Ceuşianu s-a stins din viaţă în anul 1970 la Sibiu şi a fost înmormântat la Reghin în timp ce Ioan Lăzurcă a trăit până la venerabila vârstă de 96 de ani şi a fost înmormântat la Sibiu.
 1. Dr. Alexandru Ceuşianu a fost un avocat renumit din Reghin, scriitor şi politician care a trăit în Sibiu în perioada 1940-1946 şi în perioada 1956-1970 şi a fost parlamentar din partea P.N.Ţ. şi membru al Comisiei parlamentare de politică externă în perioada 1929-1931.
 2. Carmen a absolvit liceul la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” din Sibiu unitate de învăţământ la care ulterior a ajuns profesoară de engleză. Mulți s-au așteptat să o vadă pe Prima Doamnă renunțând la postul deținut la Sibiu, după ce soţul ei a fost ales preşedintele României, mai ales că familia Iohannis are o situație financiară foarte bună. Când acest lucru nu s-a întâmplat, mulți s-au întrebat dacă adevăratul motiv ține de banii încasați ca profesoară. S-au înşelat amarnic fiindcă acolo e vorba de vocaţie şi pasiune, doamna profesoară Carmen Iohannis încasează 2.800 de lei, o sumă extrem de mică dacă este să ținem cont de averea pe care o deţine familia acesteia.
 3. Carmen şi-a cunoscut viitorul soţ în anul 1982 la vârsta de 22 de ani cu ajutorul unor prieteni din Sibiu, în perioada studenţiei şi s-a căsătorit la 29 de ani, în anul 1989 cu profesorul de fizică Klaus Iohannis.
 4. Carmen Iohannis a devenit soţie de primar în anul 2000 dat fiind faptul că în urmă cu 20 de ani prof. Klaus Iohannis s-a lansat în politică din partea Forumului Democrat German din România şi a candidat la alegerile locale din 4 iunie a ajuns în turul al doilea s-a desfășurat pe 18 iunie 2000 în care l-a învins pe social democratul Ioan Cindrea pe care l -a învins cu 69,18% din voturi deşi în Sibiu mai locuiau la acea dată doar câteva mii de saşi. Ulterior Klaus Iohannis a mai bifat două mandate de primar deţinând funcţia de edil şef al Sibiului până în 2 decembrie 2014 când a decis să candideze la alegerile prezidenţiale din acelaşi an în urma cărora a fost ales preşedinte.
 5. Pe 22.12. 2014, Carmen Iohannis devenea oficial “Prima Doamnă” a ţării odată cu ceremonia de investire a soţului ei, Klaus Iohannis ca preşedinte al României. Chiar dacă rochia purtată de aceasta a stârnit la vremea respectivă comentarii și comparații cu ținutele purtate de soții de președinți la evenimente oficiale, puţini ştiu că cele mai celebre ţinute şi accesorii purtate în public de Carmen Iohaniss sunt semnate de designerii de modă: Andreea Tincu, Eli Lăslean şi Alexandru Ciucu.
 6. La data de 27 mai 2017, Carmen Iohannis a participat la un meci de fotbal pentru a-și susține un elev. Prima Doamna a României l-a susţinut din tribune, la Sibiu, la ultimul său meci în Liga a treia, pe elevul ei Alex Străulea, care urma să joace din sezonul viitor la Bucureşti, pentru Naţională.
 7. Cu ocazia vizitei în România a preşedintelui francez Emmanuel Macron, din 24 august 2017, care însoţit de soţia sa şi câţiva şefi de mari companii din domeniul apărării, Carmen Iohannis a întâlnit-o la Bucreşti pe “Prima Doamnă a Franţei”, Brigitte Macron. O întâlnire istorică în care “Prima Doamnă” a României a fost gazda “Primei Doamne” a Franţei, o întâlnire reuşită la care s-a vorbit de la egal la egal fără translator în limba engleză la finalul căreia soţiile celor doi şefi de stat au preferat un prânz în oraş, la un restaurant de pe Calea Victoriei.
 8. Carmen Iohannis a declarat în mai multe rânduri că este o simpatizantă a familiei regale a României. Întâmplarea face ca în anul 1926 regele Ferdinand se deplasa la o partidă de vânătoare în judeţul Mureş-Turda şi i s-a stricat maşina exact în drumul Sântului, locul de origine al tatălui Primei Doamne a ţării.
 9. Pe 25 septembrie 2019, cuplul prezidenţial al României, Carmen şi Klaus Iohannis au participat la recepția tradițională oferită în fiecare an de președintele Statelor Unite, Donald Trump, șefilor de delegații participanți la Adunarea Generală a ONU. În cadrul aceleeaşi vizite, “Prima Doamnă” a României şi-a însoţit soţul şi preşedintele României la Forumul Politic la Nivel Înalt, pe tema “Accelerarea implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”, unde acesta a susţinut o intervenţie în cadrul sesiunii tematice “Leaders Dialogue 5 – Partnerships for Sustainable Development”.
 10. La data de 23 octombrie 2019, cuplul prezidenţial Carmen şi Klaus Iohannis au participat la banchetul imperial dedicat ceremoniei de întronare a împăratului Japoniei Naruhito, la care au participat 2.000 de personalităţi japoneze şi reprezentanți ai statelor străine. (Japonia are cea mai veche monarhie ereditară din lume ce datează din anul 600 î.Hr., care are un nou monarh după ce, la 1 mai 2019, prințul Naruhito a devenit cel de-al 126-lea împărat al Japoniei, în urma abdicării tatălui său, acum împăratul emerit Akihito).
 11. Pe data de 24 noiembrie 2019, la orele 12.00 Carmen Iohanis a votat la Sibiu, la o secţie de la Şcoala Nr.4, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi era şi normal să fie votul câştigător cu trei de 2 în ecuaţie.
 12. Pe data de 4.12. 2019 cuplul prezidenţial al României, Carmen şi Klaus Iohannis au fost primiţi de Regina Elisabeta la Palatul Buckingham cu ocazia recepţiei găzduită de suverana Marii Britanii, pentru șefii de state și de guvern reuniți la Summit-ul NATO de la Londra.
 13. Pe data de 25 decembrie 2019, Carmen şi soţul ei președintele Klaus Iohannis au participat la slujba de Crăciun, de la Biserica Catolică din Piața Mare din Sibiu, unde cuplul prezidențial vine de fiecare dată când șeful statului este acasă.
 14. Pe 22 ianuarie 2020 Carmen şi soţul ei Klaus Iohanis au vizitat Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai însemnat loc de pelerinaj al istoriei creştine. Conform tradiţiei creştine, Sfântul Mormânt este locul în care Iisus a fost răstignit şi îngropat. Situl este situat în Ierusalimul de Est, în Oraşul Vechi, ocupat şi anexat de Israel. În fiecare an, biserica este vizitată de milioane de pelerini.
 15. Anul acesta pe 14.02.2020 mai precis de “Ziua Îndrăgostiţilor”, prima Doamnă a României şi-a petrecut ziua alături de soţul ei la Sibiu unde au participat la spectacolul “Lacul Lebedelor,” organizat la centrul Cultural “Ion Besoiu”.Spectacolul a fost prezentat de trupa de Balet Rus din Sankt Petersburg, venită pentru prima dată în România.
 16. Carmen Iohanis are pagină de Wikipedia, site-ul cu cele mai multe ştiri despre prima Doamnă a României este www.digi24.ro . 
 17. Soţia preşedintelui, Carmen Iohannis are pagină de facebook pe care este urmărită de 99.222 de persoane. La final am calculat şi ne-a ieşit cifra 2 prezentă în viaţa “Primei Doamne” a României de peste 30 de ori în doar 20 de întâmplări din viaţa acesteia. Să fie o coincidenţă sau e mistica destinului la mijloc care îi guvernează viaţa

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *