Filon Lucău, unul dintre marii pictori pe sticlă ai României, a fost răpus de Covid

Filon Lucău era unul dintre cei mai valoroși și respectați artiști plastici ai Bucovinei. Artsitul a murit la Câmpulung Moldovenesc, după contractarea temutului virus.

Filon Lucău, celebrul pictor din Bucovina, a murit. Acesta fusese infectat cu noul coronavirus. Filon Lucău era unul dintre cei mai valoroși și respectați artiști plastici ai Bucovinei.

Pictorul și-a descoperit talentul şi abilitatea de a desena de la o vârstă fragedă, din familia de cojocar din Fundu Moldovei de unde provenea. Încă din tinerețe, bărbatul avea o admirație pentru arta decorării bundiței, modelele inspirate create de el fiind cusute de către mama sa pe costumul popular al Văii Moldovei.

În facultate și-a dezvoltat pasiunea pentru artă, fiind atras de tehnica specială a aplicării tuşelor în pictura pe sticlă, începând căutările pentru procurarea vopselelor şi a pensulelor de trebuinţă. Aceste a descoperit singur secretele artei plastice și a început cercetarea conturului și culorii, căutând lumina şi detaliul şi s-a perfecţionat continuu în ultimii peste 40 de ani.

Legenda era cunoscută pentru finețea operelor, dar și pentru scenele biblice care apar pregnant în lucrările sale. Acesta arăta în fiecare operă obiceiurile satului bucovinean.

A renunțat la pictură la vârsta de 88 de ani din cauza problemelor de sănătate, toxicitatea vopselelor fiind principala cauză. Un nou album cu realizările pictorului Filon Lucău urma să fie scos, dar nu a mai avut ocazia să își arate talentul pentru ultima dată.

Comediantul Mort Sahl a murit. A avut primul stand-up comedy care a ajuns spectacol pe Broadway
Filon Lucău a fost cunoscut lumii și pentru munca sa de cercetător etnograf, care a dus la realizarea unor lucrări deosebite în care s-a consemnat tot ce constata a fi valoros în timpul cercetărilor întreprinse pentru realizarea unei monografii a comunei şi a unor volume precum ”Păstoritul şi folclorul păstoresc în Obcinile Bucovinei” sau ”Şirag de nestemate din vechime adunate”, în care a adunat folclor din Fundu Moldovei, scrie Monitorul de Suceava.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *