Noi măsuri în România pentru limitarea răspândirii Omicron. Formular PLF şi CARANTINĂ de 10 zile pentru nevaccinaţi

Distribuie pe

După şedinţa pe care premierul Nicolae Ciucă a avut-o cu Alexandru Rafila, Raed Arafat şi şefa CNSCBT, s-a decis impunerea de noi măsuri în România, în contextul confirmării prezenţei Omicron în ţara noastră.

 Astfel, s-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile.

Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.

Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora.

Update. Alexandru Rafila, Raed Arafat, dar şi şefa CNSCBT din cadrul INSP au făcut declaraţii după şedinţa cu premierul Nicolae Ciucă privind noua tulpină Omicron.

Alexandru Rafila încurajează în continuare vaccinarea anti-Covid, precizând că e cea mai bună formă de protecţie împotriva bolii. De asemenea, au fost luate mai multe măsuri de limitare a răspândirii variantei Omicron.

Iată măsurile care urmează să fie adoptate în perioada următoare: 

1. Românii sau alţi cetăţeni care vin din ţări din afara UE trebuie să prezinte un test RT PCR efectuat cu 72 de ore maximum înainte călătorie. Cei nevaccinaţi, carantină 10 zile.

2. Cei din spaţiul UE vor continua să prezinte certificatul verde. Nevaccinaţii care vin din zona roşie vor fi carantinaţi 10 zile. Dacă cei nevaccinaţi nu prezintă un test RT-PCR, vor intra în carantină 14 zile.

– Prezenţa testului PCR este foarte important, certifică statusul unui pacient într-un anumit moment.

– Aş vrea să spun un lucru şi să lămurim chestiuni de principiu. Măsurile care se iau trebuie luate după discuţii. Nu sunt măsuri pe care le dictează cineva şi în mod evident există o dezbatere care duce la adoptarea unui set de măsuri. Rog să nu se mai ia în considerare informaţii care sunt false. Am primit o întrebare legată de faptul că se discută despre certificatul verde la biserică. Nu doar că nu s-a discutat acest lucru, dar am declarat public, a declarat şi dl vicepremier, că nu se pune această problemă, a certificatului verde la biserică. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor de distanţare, de folosire a măştii, de evitare a aglomeraţiei. Asta e altceva! Nu cred că e cazul să facem speculaţii despre conţinutul acestor întâlniri care nu sunt conflictuale, ci de dezbatere.

– Legat de testele PCR, va exista un interval de 48-72 de ore pentru implementarea acestei măsuri, ca oamenii să fie informaţi.

– În cazul copiilor, cel mai probabil testul nu se va solicita celor sub 12 ani.

Raed Arafat: Şi în România se va cere PLF

– PLF – este implementat în multe aeroporturi unde trebuie prezentat. Cei care au călătorit în alte ţări europene deja ştiu de acest formular. Deci şi România va introduce formularul din 20 decembrie.

– Un alt aspect discutat, pentru creşterea încurajării vaccinării – Guvernul va face apel către serviciile de asistenţă comunitară locale să se coordoneze cu structurile din teritoriu şi să evalueze situaţia persoanelor nevaccinate. Să se asigure centre mobile de vaccinare care să meargă în zonele respective, unde să se vaccineze oamenii care doresc.

– Toţi cei care vin în ţară trebuie să aibă PLF-ul completat. Menirea lui este să ştim unde găsim persoana respectivă dacă este contact sau dacă a fost contact. Dacă persoana se îmbolnăveşte, putem şti cine i-a fost contact. Ajută pentru a face ancheta epidemiologică foarte bine, motiv pentru care toţi cei care intră în ţară vor trebui să completeze formularul. Este obligatoriu pentru toţi acest PLF.

Ştire iniţială

Nicolae Ciucă i-a chemat la Guvern pe responsabilii gestionării pandemiei pentru a discuta despre măsurile care se impun în contextul prezenţei Omicron în România.

Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, premierul Nicolae Ciucă a convocat duminică, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o  întâlnire de lucru cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică., Adriana Pistol.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut primele declaraţii după ce Ministerul Sănătăţii a confirmat prezenţa variantei Omicron în România.

„Am aflat în această seară despre confirmarea prezenței tulpinii Omicron în România. Mâine voi avea o întâlnire cu responsabilii gestionării acestei pandemii: ministrul sănătății, șeful DSU, directorul CNSCBT. Voi dispune măsuri în urma consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență. Nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja țara noastră de o evoluție nedorită. Suntem 24 din 24 la datorie pentru România”, a declarat Nicolae Ciucă.

Primele cazuri cu varianta Omicron a Covid, confirmate în România

Primele 2 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, a anunţat sâmbătă seara Ministerul Sănătăţii.

În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

„Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Se așteaptă rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. Precizam că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.