Calendar ortodox 23 Ianuarie 2022. Sărbătoare mare duminică, marcată cu cruce roșie.

Distribuie pe

Află ce sfânt mare este sărbătorit astăzi și ce nu ai voie să faci într-o zi de mare sărbătoare. Tradiții pentru zilele cu cruce roșie.

Sfântul zilei de 23 Ianuarie
Luna Ianuarie este marcată de mult evenimente importante. La data de 23 Ianuarie îl sărbătorim pe marele Sfânt Clement, care a dus o viață plină de credință și a făcut mereu voia Domnului. Este o sărbătoare mare, care trebuie tratată cu responsabilitate.

Sfântul Clement s-a născut în jurul anului 250, în timpul împăratului Valerian (253-259), în Ancira (astăzi Ankara), aflată în ţinutul Galatei (regiune antică a Asiei Mici, situată între Capadocia, Pont şi Bitinia). Tatăl său a fost păgân și a murit la scurt timp după nașterea lui Clement, iar mama sa a fost o femeie extrem de credincioasă, care l-a crescut înconjurat de credință și rugăciune.

La vârsta de 12 ani a rămas orfan şi de mamă. A fost luat spre creştere de o prietenă a mamei sale, cu numele tot Sofia. Împreună cu mama sa adoptivă, Sfântul Clement aducea în casa lor copii orfani, pe care îi îngrijeau, îi educau.

A fost supus multor chinuri pentru că nu voia să se lepede de Hristos, dar de fiecare dată a scăpat cu viață datorită credinței sale. Într-un final, însă, a cedat și și-a lăsat sufletul în voia Domnului.

Tradiții de sărbătoare cu cruce roșie
Sărbătorile cu cruce roșie sunt cele mai importante din calendar, cărora trebuie să le acordăm o atenție deosebită. Astfel, este complet interzis duminică să speli, să coși sau să faci treburi casnice.
De altfel, este o zi de odihnă, așa cum scrie în Sfânta Scriptură. Astăzi nu se muncește, nu ai voie să mergi la câmp sau să faci efort. Credincioșii merg la biserică, pregătesc bucate pe care să le citească preotul și care, mai apoi, sunt date de pomană pentru sufletele celor adormiți.

De asemenea, este interzis să te cerți cu cineva în zi de sărbătoare. Se spune că relațiile voastre vor rămâne mereu tensionate în acest fel.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *