NATO anunță înființarea unui grup de luptă în România. Câți militari vor fi implicați

Distribuie pe

NATO înființează în România un grup de luptă format din 1000 de militari. Decizia a fost luată de către liderii alianței și anunțată într-o conferință de presă la finalul summit-ului desfășurat joi, 24 martie, la Bruxelles. Anunțul a fost făcut oficial chiar de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

NATO înființează un grup de luptă în România

Anunțul vine chiar din partea secretarului general al Alianței Nord-Atlantice. În total, la nivelul alianței, vor fi înființate patru grupuri de luptă, între care unul pe teritoriul țării noastre. Celelalte grupuri de luptă vor fi în Bulgaria, Ungaria și Slovacia. De asemenea, mai sunt încă patru grupuri de luptă care activează deja în Polonia și în Țările Baltice.

Am decis să resetăm postura de apărare și descurajare pe termen lung, pentru a face față noilor amenințări. (…) În aer vom desfășura mai multe avioane și vom întîri sistemul de apărare cu avioane și rachete, a declarat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a anunțat că în întreaga Europă sunt mobilizați 10.000 de soldați americani care sprijină eforturile NATO. În același timp, și aliații europeni și-au consolidat prezența. Oficialul a precizat că există 40.000 de soldați sub comanda directă a NATO, mai ales pe Flancul de Est al Alianței.

Deciziile NATO în contextul războiului din Ucraina: vom întări și apărarea cibernetică

În cadrul unei conferințe de presă organizată după summitul extraordinar al Alianței, secretarul general al NATO a dezvăluit că vor fi noi forțe militare pe mare, grupuri de portavioane, submarine, precum și un număr semnificativ de vase de luptă cu caracter permanent. Totodată, oficialul a anunțat că NATO va întări și apărarea cibernetică și va îmbunătăți exercițiile cu accent pe apărarea comună și interoperabilitate.

Reamintim faptul că zilele trecute, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO a declarat că nivelul de influență strategică și brandul de țară al României sunt mai ridicate decât oricând. Tot el a precizat că țara noastră va ajuta Ucraina, dar nu va intra în conflict cu Rusia, chiar dacă sunt apeluri în acest sens.

Reprezentantul NATO a mai spus că Rusia va rămâne periculoasă și după finalizarea acestui război.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *