Discursul președintelui Volodimir Zelenski în Parlamentului României

Distribuie pe

Zelenski: Vreau să încep un dialog cu România pentru protecția minorității românești din Ucraina. Glorie României!

Președintele ucrainean a anunțat că își dorește ca atunci când situația o va permite să înceapă un dialog cu România referitor la protecția minorității românești din Ucraina și la cea ucrainene din țara noastră. 

– Denumirea orașului nostru Bucea va rămâne în istoria omorârii oamenilor.

– Până în prezent știm de peste 300 de oameni torturați, locuitori din Bucea.

– În 1989, și-a încheiat viața Nicolae Ceaușescu, după ani în care el și soția lui trăgeau țara în jos. Acel regim nu avea nimic sfânt. Poporul român s-a ridicat și s-a apărat, doborând un regim inadecvat. Ceaușescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine criminale.

– Stimați români, împreună trebuie să oprim acești oameni care doresc genocid în Europa. 

– Ucraina nu este ultima țintă a Rusiei. E important să apărăm independența Moldovei. 

– Sunt convins că România va susține tot ceea ce trebuie pentru ca dreptatea să triumfe.

– Sunt convins că România și firmele românești vor participa la programele de refacere a Ucrainei după război

– Mulțumesc întregului popor român, pentru ajutorul acordat refugiaților ucraineni.

– Vreau să încep un dialog cu România pentru protecția minorității românești din Ucraina și celei ucrainene din România. Glorie României! Gloriei României!

––––––––––––––––––––––––––

”Astăzi, la ora 19.00, vorbeşte preşedintele Zelenski în Parlamentul României, cred că ar trebui să fim toţi onoraţi de acest lucru”, a afirmat, luni, preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

Acesta a precizat că va exista o solicitare în acest sens în cadrul BPR care se va reuni în cursul zilei de luni. 

Conducerea Parlamentului discută, în Birourile reunite, scrisoarea din partea Ambasadei Ucrainei în România prin care este confirmată disponibilitatea părţii ucrainene de a desfăşura evenimentul în data de 4 aprilie 2022, orele 19:00, respectiv discursul video al preşedintelui Volodimir Zelenski în faţa plenului reunit.

Pe ordinea de zi a şedinţei BPR de luni se află un memorandum intern privind Discursul Preşedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, în Parlamentul României şi scrisoare din partea Ambasadei Ucrainei în România prin care este confirmată disponibilitatea Părţii Ucrainene de a desfăşura evenimentul în data de 4 aprilie 2022, orele 19:00.

Marcel Ciolacu a declarat, luni dimineața, că se așteaptă ”ori o solicitare din partea Ambasadei pentru acest discurs în Parlamentul României, ori o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe”.

”Aşa se lucrează într-un stat democratic, mai ales într-o situaţia atât de delicată”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ciolacu a precizat că ”aşa se întâmplă într-un stat normal, democratic, membru al Uniunii Europene”.

”Eu nu vorbesc de respectat, este vorba de o diferenţă de abordare a unui moment atât de important, cum ar fi discursul domnului preşedinte Zelenski în Parlamentul României”, a menţionat liderul PSD.

Întrebat care sunt şansele să fie acest discurs în Parlament, astăzi, Marcel Ciolacu a spus: ”Este posibil să avea acest discurs în cursul zilei de astăzi”.

Informația inițială despre discursul lui Zelenski din Parlamentul României a fost transmisă de deputatul PNL Pavel Popescu.

“Lupta ucrainenilor nu este doar a lor. Este o luptă pentru libertate și pentru toate statele și popoarele care iubesc pacea. Așteptăm cu nerăbdare intervenția Președintelui Zelenskyy, care se va adresa Parlamentul României luni seara, săptămâna viitoare. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cei care astăzi arătați empatie față de cei ce fug din calea nenorocirii iscate de criminalul de război, Vladimir Putin”, a scris Pavel Popescu pe Facebook.

Apoi, și Florin Cîțu a vorbit despre acest discurs.

„Discuție importantă cu premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal: președintele Volodimir Zelenski va susține un discurs în Parlamentul României. Ca președinte al Senatului României, voi aranja ca acest lucru să se întâmple săptămâna viitoare. Ucraina are pe deplin sprijinul meu. Îți mulțumesc, Denîs!”, a scris, pe Twitter, Florin Cîțu.

Volodomir Zelenski s-a adresat parlamentarilor mai multor țări în ultimele săptămâni.

Duminică seara, președintele ucrainean a transmis un mesaj chiar și la premiile Grammy.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *