Cine a castigat alegerile VEZI AICI

Distribuie pe

Președintele Frantei în funcție, Emmanuel Macron, a reușit să se impună în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze în fața candidatei de extremă dreaptă,

Marine Le Pen, potrivit primelor estimări după închiderea urnelor de vot.

ACTUALIZARE 20:28 Primele estimări ale scorului alegerilor sunt făcute publice în momentul în care s-au închis secțiile de votare din marile orașe – la ora locală 20.00 (21.00 ora României).

Canalul francez de televiziune BFMTV spune că nu este vorba despre exit-poll-uri. Pentru a oferi o proiecție cât mai precisă, institutele de sondare recurg la estimări făcute în secțiile de votare, pe baza primelor buletine de vot numărate după închiderea – cu o oră mai devreme – a secțiilor din rural și din orașele mici. 

Canalul francez de televiziune BFMTV spune că nu este vorba despre exit-poll-uri. Pentru a oferi o proiecție cât mai precisă, institutele de sondare recurg la estimări făcute în secțiile de votare, pe baza primelor buletine de vot numărate după închiderea – cu o oră mai devreme – a secțiilor din rural și din orașele mici. 

„Acest lucru nu are nimic de-a face cu sondajele. Acelea se bazează pe informații declarative, în timp ce noi ne bazăm pe buletinele de vot numărate. Este mult mai precis”, explică Vincent Thibault, director de studii la institutul de sondaje Elabe, cu care colaborează BFMTV.  Astfel, un set de 250 până la 300 de secții de votare sunt selectate de către institutele de sondare. Aceste secții sunt amplasate în regiuni foarte diverse, în zone rurale, suburbii și în centrele orașelor. Scopul este ca rezultatul estimat să fie cât mai reprezentativ. 

În fiecare secție, un reprezentant al institutului de sondare asistă la numărarea buletinelor, apoi transmite primele rezultate. „Datele din primele estimări, analizate cu un algoritm, dau rezultatul și ne permit să obținem estimări între 19.30 și 19.45”, a mai explicat Vincent Thibault.

Presa belgiană: Emmanuel Macron este dat învingător în alegerile prezidențiale din Franța de către două exit-polluri

ACTUALIZARE 20:25 Potrivit estimărilor a patru sondaje de opinie realizate duminica aceasta de patru institute de sondare franceze renumite, Emmanuel Macron este creditat cu 55%-58% din voturi, în timp ce Marine Le Pen ar obține 42-45% din voturi, scrie publicația belgiană La Libre, citată de Reuters.

Aceste rezultate se bazează pe sondaje de opinie efectuate pe Internet în rândul cetățenilor care au votat înainte de ora 17.00. 

  • Harris Interactive: 55% pentru Emmanuel Macron – 45% pentru Marine Le Pen 
  • Ifop: 55% pentru Emmanuel Macron – 45% pentru Marine Le Pen 
  • OpinionWay: 58% pentru Emmanuel Macron – 42% pentru Marine Le Pen 
  • BVA: 57% pentru Emmanuel Macron – 43% pentru Marine Le Pen

Atac cu cuțitul într-o biserică din Franța. Agresorul, reținut, a spus că ținta lui era președintele Macron

ACTUALIZARE 20:15 Atac cu cuțitul în ziua votului, în Franța. Doi oameni au fost răniți într-o biserică din Nisa. Ținta agresorului ar fi fost Emmanuel Macron, deși președintele nu era în oraș. Un bărbat descris ca fiind instabil mintal a atacat un preot cu un cuțit într-o biserică din Nisa, în sudul Franței, au anunțat duminică autoritățile, relatează Reuters.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat pe pagina sa de Twitter că viața preotului nu a fost în pericol și a adăugat că poliția l-a arestat pe atacator. Atacul a avut loc în timp ce Franța vota în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Primarul din Nisa, Christian Estrosi, a declarat că atacatorul era instabil psihic, nu avea cazier și se știa că a cumpărat un cuțit cu câteva zile înainte. Postul de televiziune BFM TV a citat poliția, care a declarat că atacatorul este un francez în vârstă de 31 de ani și că nu există suspiciuni că ar fi vorba de o motivație teroristă.

Ultima oră de votare

ACTUALIZARE 20:00 Urnele s-au închis în zona rurală a Franței. A mai rămas o oră până la închiderea urnelor și în marile orașe, inclusiv în capitala Paris. Prima proiecție a câștigătorului este așteptată să apară la ora locală 20:00, ora 21:00 ora României.

Macron se îndreaptă spre victorie în diaspora

ACTUALIZARE 19:50 Conform primelor rezultate înregistrate peste mări, Macron se îndreptră spre victorie în diaspora, transmite publicația belgiană La Libre.

În Argentina, actualul președinte este creditat cu 89%, în Brazilia cu 86%, în Columbia cu 91%, în Republica Dominicană cu 62%, în Canada (fără vancouver) cu 86%, iar în SUA cu 92%.

Marine Le Pen este pe primul loc în diferite departamente de peste mări

Marine Le Pen a obţinut 69,60% din voturi (92.106 voturi) faţă de 30,40% (40.229 voturi) pentru Emmanuel Macron în Guadelupa. Rata de participare este de 47,18%.

În Martinica, Le Pen a obţinut 60,87%, faţă de 39,13% pentru preşedintele în exerciţiu. În acest departament, rata de participare este de 45,45%.

În Guyana franceză, Marine Le Pen are 60,70% (21.734 de voturi), faţă de 39,30% (14.073 de voturi) pentru Macron. Rata de participare este de 38,89%.

Le Pen este pe primul loc şi în Saint-Martin şi Saint-Barthélemy.

ACTUALIZARE 18:45 Absenteismul din turul doi de scrutin al prezidențialelor franceze va fi de 28%, potrivit estimării făcute de institutul de sondare Elabe pentru BFMTV și L’Express. Un nivel crescut față de primul tur de scrutin, când absenteismul a fost de 26,31%.

Este de fapt cel mai ridicat absenteism al turului doi de la alegerile din 1969 și până în prezent, potrivit datelor oficiale, citate de BFMTV.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *