Hackeri din Rusia au atacat mai multe servere guvernamentale din România

Distribuie pe

Mai multe site-uri guvernamentale sau ale unor bănci au fost ținta unor atacuri cibernetice în cursul zilei de 29 aprilie.

Potrivit specialiștilor, a fost vorba de un atac de tip DDOS (distributed denial of service).

Hackerii au reușit să blocheze mai multe site-uri oficiale: Guvern, Ministerul Apărării, Poliția de Frontieră, CFR Călători.

Atacul fără precedent în România, a fost revendicat de grupul de hackeri pro-Rusia „Killnet“, pe contul de Telegram.

Aceștia au o postarea cu Marcel Ciolacu, care, în viziunea lor este președinte al Senatului și îi atribuie o declarație potrivit căreia ar fi promis Kievului „asistență maximă” în furnizarea de arme letale.

O altă postare, însoțită de un colaj de fotografii cu președintele Klaus Iohannis, steagul României, al NATO, dar și un tanc.

„Du-te la naiba Guvern Român! Acum, acesta este noul nostru slogan favorit! Cânt aceste cuvinte când vă „trag“ serverele! Cetăţeni ai României, Rusia nu este inamicul tău! Dușmanii tăi sunt NATO și guvernul tău! Ești atras într-un război fără sfârșit, gândește-te acum de ce a venit Killnet în țara ta! Rusia poartă război împotriva nazismului! Rusia nu ucide oameni obișnuiți. Vă rog să înțelegeți acest popor frățesc înainte de a fi prea târziu!“

„În data de 29 aprilie 2022, începând cu ora 04:00, o serie de site-uri aparținând unor autorități naționale, respectiv instituții financiar-bancare au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS). Atacul a determinat indisponibilizarea site-urilor pentru mai multe ore.

În urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România.

Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea KILLNET de sorginte estică, pro-rusă, specializată în atacuri de tip DDoS. Tot în această lună, gruparea KILLNET a lansat atacuri DDoS asupra site-urilor unor instituții din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO.

Responsabilitatea pentru asigurarea securității cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu aparține Serviciului Român de Informații. Cu toate acestea, având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securității naționale, Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații cooperează activ cu entitățile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice și remedierea efectelor acestora.

Precizăm că site-urile afectate nu fac parte din cadrul Sistemului Național de Protecție a Infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic (ȚIȚEICA) gestionat de Serviciul Român de Informații prin Centrul Național CYBERINT“, au precizat reprezentanții Serviciului Român de Informații.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *