Mare SĂRBĂTOARE mâine! La mulți ani celor care poartă numele…

Calendar ortodox 5 mai 2022. Sărbătoare mare pentru credincioșii ortodocși.

Biserica o cinstește în această zi pe Sfânta Irina cea care a primit botezul de la Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel.

Cele care poartă acest nume de sfântă își sărbătoresc astăzi onomastica.

Sfânta Irina, cinstită în Calendarul Ortodox, joi, 5 mai 2022

Povestea de viață a acestei mari Sfinte ar trebui să ajungă la fiecare credincios. Potrivit Tradiției, Sfânta Muceniță Irina s-a născut păgână, iar numele ei a fost la început Penelope. Când a împlinit șase ani, tatăl ei a zidit pentru ea, dincolo de cetate, un turn cu multe camere. Acolo Sfânta Irina a fost închisă împreuna cu 13 fecioare, o învățătoare pe nume Caria ș un bătrân înțelept pe nume Apelian. Într-o noapte, acestei sfinte i-a apărut în vis îngerul lui Dumnezeu care i-a spus:

Penelope, de-acum nu te vei mai numi așa, ci Irina (“pace”), și vei fi multora scăpare și adăpostire și prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toată lumea”.

La mulți ani, Irina! Semnificația acestui nume de sfânt

Irina înseamnă pace și este un prenume foarte frecvent întâlnit, care reproduce un vechi nume grecesc-Eirene sau Eirena, ce aparțin mitologiei. Eirene era una dintre cele trei fiice ale lui Zeus și Themis-Eirene-care se traduce prin “pace”, Dike-“dreptate”, Eunomia-“disciplină”.

În fiecare an se spune La mulți ani! celor care poartă numele de Irina, Irinuca, Irinel. Pe 5 mai românii cu aceste nume își sărbătoresc onomastica.

În această zi de sărbătoare, fie că ești sau nu sărbătorit, este bine să aprinzi o lumânare și citește Rugăciunea către Sfânta Mare Muceniță Irina. Este o rugăciune puternică, grabnic ajutătoare tuturor ce sunt în nevoie.

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Irina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Sfânta Muceniță Irina a fost supusă la chinuri cumplite pentru că a trecut la creștinism. Ea a aflat despre Mântuitorul Iisus Hristo de la învățătorul Apelian și a primit botezul de la Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel.

Prin darul primit de la Dumnezeu, Sfânta Irina l-a convertit și pe tatăl ei la creștinism.

Alți sfinți sărbătoriți în Calendarul Ortodox pe 5 mai: Sfântul Efrem cel Nou, Sfinții Mucenici Neofit, Gaie și Gaian.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *