Doliu in lumea teatrului si filmului romanesc. A plecat la ceruri unul dintre cei mai indragiti actori.

Distribuie pe

Doliu in lumea teatrului si filmului romanesc. A murit Valentin Uritescu. Actorul s-a stins din viata, aseara, la varsta de 81 de ani, dupa o lunga suferinta.

Acesta se afla internat intr-un centru specializat unde primea ajutor pentru boala de care suferea si care, in urma cu cativa ani, l-a fortat sa se retraga din activitate.

Potrivit Antena 3, actorul Valentin Uritescu a prezentat primele simptome ale bolii de care suferea inca de la varsta de 33 de ani, iar intre timp boala a avansat.

Celebrul actor roman suferea de Sindrom Extrapiramidal, asemanator cu boala Parkinson, iar in ultima perioada starea sa de sanatate se inrautatise, astfel ca ar fi avut inclusiv zile in care nu putea sa vorbeasca.

Intr-un interviu, sotia actorului povestea despre starea de sanatate  a acestuia.

„E lucid, dar are si zile in care sotul meu nu poate vorbi. Recunoaste lumea din jur, dar de multe ori pur si simplu nu poate vorbi. Alterneaza zilele bune cu cele proaste, iar chestiunea asta pare constanta ultimilor ani, dar ce ma ingrijoreaza foarte tare este faptul ca nu avem o predictie asupra starii sale viitoare. Pur si simplu, nimeni nu poate anticipa care va fi ziua sau zilele acelea bune si cand vor urma cele rele, ca sa ne pregatim si pentru una, si pentru cealalta”, declara atunci Valeria Uritescu.

In urma cu mai bine de un deceniu, Valentin Uritescu s-a hotarat sa nu mai apara pe scena niciunui teatru din Romania si tot atunci si-a facut si testamentul.
Valentin Uritescu s-a nascut pe 4 iunie 1941 in judetul Alba. El a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti in 1963, la clasa profesorului Constantin Moruzan.

Si-a inceput cariera de actor la Teatrul Maria Filotti din Braila, unde joaca de la absolvire pana in 1968. Ulterior se angajeaza la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt.

In perioada 1981–1991 joaca la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din Bucuresti, dupa care se transfera la Teatrul National I.L. Caragiale.

Ca actor de teatru, colaboreaza cu o serie de regizori importanti: Andrei Serban, Silviu Purcarete, Alexandru Dabija, Catalina Buzoianu, Sanda Manu, Alexandru Tocilescu, Felix Alexa. Lucru valabil si pentru cariera lui cinematografica, marcata de intalnirile cu Dan Pita, Laurentiu Damian, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier, Sergiu Nicolaescu, Serban Marinescu si Cornel Diaconu.

Indragitul actor a fost rasplatit cu mai multe premii: in teatru, cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Tineretului (1978) pentru rolul Giles Overreach din „Rafuiala” de Philip Massinger; in film, cu premii de interpretare pentru rolurile din „Noi, cei din linia intai”, „Ramanerea”, „Domnisoara Aurica”, „Turnul din Pisa” si „A unsprezecea porunca”.

Valentin Uritescu (76 de ani) a primit, pe 21 martie 2019, la Gala Premiilor Gopo premiul pentru intreaga activitate.

Dupa ce a scris “Asa sunt eu, prost”, actorul si-a adunat memoriile in volumul “Sa ai grija de cel bun din tine. Amintiri”.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *