Reteta de cozonac pentru începatori: Delicios si super usor de pragatit

Distribuie pe

Ingrediente:
Pentru aluat – 1 kg faină, 50 g drojdie, 300 g zahăr, 2 plicuri zahar vanilat, 500 ml lapte, 150 gr unt topit, 20 ml rom sau o esenţă de rom, un strop de sare, 5 gălbenuşuri, coaja rasă de la o lămâie;

Pentru umplutură – 5 albuşuri, 40 g cacao, 200 g nuca, 100 g zahăr pudră,rahat, puţină zeamă de lămâie, sare, ulei pentru uns blatul de lucru.

Pentru ca rețeta să vă iasă ca la carte, aveți grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Mod de preparare pentru aluat

Primul pas este să puneți la încălzit laptele, pentru a prepara maiaua. Acesta nu trebuie lăsat să fiarbă, ci este necesar să fie doar încălzit.

După ce laptele a ajuns la temperatura optimă, mărunțiți drojdia și amestecați-o cu două lingurițe de zahăr și cu una de făină. Amestecați totul cu laptele cald, până când obșineți o pastă. Lăsați-o la dospit timp de 15 minute sau până crește. Aveți grijă să nu puneți lapte fiert peste drojdie, pentru că aceasta nu va acționa.

Puneți apoi restul de zahăr peste laptele cald și amestecați până când se dizolvă. Între timp, cerneți făina. După ce drojdia a crescut, puneți-o peste făina cernută. Amestecați gălbenușurile cu sare și apoi puneți-le peste făină. Adăugați romul, care poate fi înlocuit cu esență de rom, puneți coaja de lămâie și adăugați treptat laptele călduț.

Acum trebuie să treceți la frământarea aluatului. Puneți untul topit, puțin cât puțin, și frământați până când pătrunde complet în aluat. Dacă aluatul a rămas lipicios, nu ezitați să mai puneți puțin ulei.

Procesul de frământare este unul foarte ușor, mai ales atunci când folosiți o cantitate mică de făină. Astfel, după zece minute de frământare, aluatul este gata. Trebuie lăsat la dospit timp de o oră. Atenție, însă! Trebuie acoperit cu un prosop curat și pus la căldură, deoarece aluatului nu îi place să stea în frig.

Mod de preparare pentru umplutură
A venit și rândul umpluturii. Puneți albușurile într-un bol, alături de sare și de puțină zeamă de lămâie. Bateți-le bine, până când obțineți o spumă. Acum adăugați zahărul pudră și amestecați, până când compoziția devine tare și lucioasă. Adăugați cele 40 de grame de cacao, încorporându-le ușor în albușuri, cu o spatulă. La final, adăugați nuca si rahatul.

După ce aluatul a crescut, ungeți tăvile cu unt și treceți la împletitul cozonacilor. Ungeți blatul de lucru cu ulei și împărțiți aluatul în patru părți egale. Întindeți fiecare bucată pe blatul de lucru și adăugați umplutura. Rulați-le și împletiți-le câte două. Astfel, veți obține doi cozonaci, numai buni de băgat la cuptor. Dar, până atunci, trebuie să îi lăsați la crescut cel puțin jumătate de oră.

După ce acest timp a trecut, puneți cozonacii în cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 160 de grade Celsius, pentru 30 de minute. Dați focul puțin mai tare, cât să ajungă la 180 de grade Celsius și mai lăsați cozonacii aproximativ 20-30 de minute. În ultimele 20 de minute, ungeți-i cu ou bătut și, dacă doriți, îi puteți presăra cu puțin zahăr.

Pentru a nu se arde, cozonacii trebuie acoperiți cu o folie de aluminiu. În acest fel, veți obține o coajă moale.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *