Ce s-a ales de fiica regelui Cioabă? Luminița s-a dezis de tradițiile țigănești

Luminița Cioabă este o cunoscută scriitoare de etnie romă, intens implicată în comunicatile de gen, chiar dacă trecutul acesteia și problemele întâmpinate au făcut-o să schimbe direcția în viață. Iată câteva lucruri neștiute despre fiica regelui Cioabă.

Născută într-o comunitate seminomadă, Luminița Cioabă își amintește serile în care stătea în șatră, în fața focului, în timp ce asculta poveștile de război ale adulților.

Fascinată de aceste istorisiri, Luminița a știut de la bun început ce dorește să facă în viață, astfel

că, aceasta a devenit scriitoare, continuând să strângă poveștile mai puțin știute depre comunitatea romă. “Deportarea în Transnistria.

Mărturii”, ”Lacrimi Rome” și ”Tragedia romilor deportați în Transnistria 1942-1945”, sunt doar trei

dintre cărțile semnate de Luminița Cioabă, fiica regelului Cioabă, care cuprind o serie de mărturii despre viața romilor, deportarea și supraviețuirea lor.

Regele Ion Cioabă, deportat la doar 7 ani
Desi era fiu de bulibașă, Ion Cioabă a dus o viață grea, acesta fiind deportat la vârstă de doar 7 ani. Amintirile tatălui său au fost însă “notate” în memorie de către Luminiță, care, ani mai tărziu, le-a

așternut pe foaie. “Filmul și cărțile despre Holocaust au fost ideea tatălui meu, pe care am încercat s-o duc la bun sfârșit după moartea sa”, a mărturisit aceasta pentru Libertatea.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *