Salata de vinete preparată altfel decât o făceai de obicei :Tu știai asta??
Salata de vinete preparată altfel decât o făceai de obicei :Tu știai asta??
Există printre cititorii noștri cineva căruia nu îi place salata de vinete? Cred că nu și tocmai de aceea rețeta de astăzi vă va unge pe suflet și vă va stimula papilele gustative.
Până să o încerc, recunosc, și eu pregăteam altfel această salată, însă după ce am primit rețeta de la o bună prietenă, nici că îmi mai doresc să o prepar altfel!
Iată de ce ai nevoie: două kg de vinete, sare (după gust) , piper (după gust), trei cepe (tocate mărunt) ,100 de ml ulei de floarea soarelui.
Preparare : Spală bine vinetele și șterge-le cu un prosop uscat. Încinge grătarul și așează vinetele. Întoarce vinetele de pe o parte pe alta, evitând să se ardă. Când încep să pocnească și să elimine apa, neapărat trebuie să le întorci sau să le verifici dacă sunt gata.
– După ce s-au copt, trebuie curățate foarte bine de coajă și lăsate la scurs într-un vas din plastic sau din lemn. Nu apropia niciun fel de metal de ele, căci vor oxida. Lasă vinetele la scurs, până când nu mai au apă. Vinetele nescurse bine vor fi foarte iuți și amare.
– Taie-le apoi cu ajutorul unui satâr din lemn, pe un tocător din lemn sau din plastic. Toacă mărunt și acum îți vei da seama dacă le-ai lăsat bine la scurs. După ce le-ai tocat, amestecă-le cu ceapa tocată foarte mărunt.
– Taie ceapa mărunt și nu folosi blenderul sau orice alt electrocasnic. Totul trebuie tocat manual.
– Amesteca bine cu o lingură din lemn si toarnă ulei de floarea soarelui. Adaugă sare și piper, după gust.
Eu ador această salată și este foarte sănătoasă. Tu vrei să o încerci?
Pe langa faptul ca sunt deosebit de gustoase, vinetele sunt o sursa bogata de fibre, vitamine (acid folic, complexul A si C) si minerale (potasiu, magneziu, calciu si fier) esentiale pentru organism.
Pentru faptul ca sunt sarace in grasimi, aceste legume minunate pot fi incluse fara probleme in dieta ta zilnica in lupta cu excesul de kilograme.
Vezi cele 8 beneficii aduse de consumul de vinete!
1. Sunt detoxifiante : Vanata este o leguma hranitoare care contine foarte multa apa, de aceea ea ajuta la detoxifierea organismului fiind considerata un aliment diuretic. Vara, nutritionistii recomanda consumul regulat de vinete, atat pe gratar, sub forma de rondele prajite, cat si in salate fara maioneza.
In plus, in curele de detoxifiere se recomanda sa bei un ceai din vanata pe care sa il prepari chiar tu. Adauga in apa cateva cubulete de vinete si lasa-le la fiert timp de zece minute, apoi alte zece minute la infuzat. Bea de 3 ori pe zi, timp de 3 saptamani.
2. Te ajuta sa slabesti : Calitatea de detoxifiant natural a vinetei este strans legata si de faptul ca te ajuta sa slabesti. Vanata contine 94% apa si multe fibre. De asemenea, are foarte multe calorii si ofera senzatia de satietate, astfel ca nu vei mai simti nevoia unei gustari suplimentare.
3. Protejeaza creierul : Vinetele contin nasunin, un fitonutrient care ajuta la protejarea lipidelor din membranele celulelor creierului de radicalii liberi. In plus, vitamina B regasita in vinete te ajuta sa faci fata stresului si iti confera o stare psihica mai buna. O cura cu vinete te va scapa de insomnii si de starile de nervozitate pe care le resimti.
4. Iti protejeaza sistemul digestiv : Continutul mare de fibre inseamna un tract digestiv sanatos, fara probleme cu constipatia sau cu balonarea. Consumul regulat de vinete, fie sub forma de salata, pe gratar sau in mancare, te protejeaza de cancerul de colon.
5. Iti protejeaza inima : Printre alte beneficii pe care le are aceasta leguma hranitoare de sezon se numara si protejarea sistemului cardiovascular. Studiile au aratat ca sucul provenit de la vanata micsoreaza cantitatea de colesterol rau LDL. Pentru a te putea bucura de aceste beneficii trebuie sa nu gatesti vanata in ulei.
6. Sunt pline de antioxidanti : Pe langa nasunin, vinetele sunt bogate in antioxidanti, care protejeaza organismul impotriva stresului si a infectiilor cauzate de bacterii.
7. Te protejeaza impotriva radicalilor liberi : Excesul de fier mareste producerea de radicali liberi, insa vinetele contin antioxidanti care te protejeaza impotriva acestora si previn distrugerea membranelor celulelor, aparitia cancerului, dar si a artritei reumatoide. Totodata, vitaminele A si C sunt cele care ajuta la intarirea sistemului imunitar si, implicit, lupta si el impotriva radicalilor liberi.
8. Tin sub control diabetul : Diabeticii se pot bucura de gustul minunat al acestei legume, care contine numai 4 grame de zahar la o cantitate de 100 de grame. In plus, sunt bogate in carbohidrati solubili si fibre care te ajuta sa tii sub control diabetul zaharat de tip 2.