„Lecții de agățat” Cei mai mari comedianți pe care i-a avut cinematografia romanească.
„Lecții de agățat” Cei mai mari comedianți pe care i-a avut cinematografia romanească.
Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.
De-a lungul celor peste 40 de ani de carieră, „Bibanul“, aşa cum i-a rămas porecla din vremea liceului, a lăsat în urma sa nenumărate interpretări remarcabile. Astfel, pe lângă rolurile de comedie, îndeosebi cele din piesele lui I.L. Caragiale: „O scrisoare pierdută“, „Conu Leunida faţă cu reacţiunea“, „D’ale Carnavalului“, Dem Rădulcescu a jucat în peste 30 de filme, printre care: „Veronica“, seria „B.D.“, „Astă seară dansăm în familie“, serialul Tv „Fram“, „A doua cădere a Constantinopolului“, „Secretul lui Bachus“, „Titanic vals“, „Cucoana Chiriţa“, „Eu, tu şi… Ovidiu“, „Neamul Şoimăreştilor“ „Primavara
20 de lucruri neștiute despre Dem Rădulescu. „De la tata am învățat să mă bucur de tot și de toate”
Dem Rădulescu a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi actori. A făcut istorie în comedia autohtonă cu seria “BD la munte şi la mare” și cu rolul motanului Dănilă din celebrul film pentru copii “Veronica”. A încetat din viață pe 17 septembrie 2000. Pe 21 septembrie, marele actor ar fi împlinit 86 de ani. Click! vă prezintă 40 de lucruri neștiute despre artistul care a rămas în inimile românilor, drept ”Bibanu” dar și câteva amintiri povestite de Irina Rădulescu, despre copilăria sa în familia marelui actor.
1.Numele adevărat al actorului este Dumitru R. Rădulescu.
2.Provenea dintr-o familie de negustori.
3.Dem Rădulescu a fost recompensat post-mortem cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea.
4.A mai avut doi frați. Unul a fost colonel, iar celălalt, pilot aviator.
5.Porecla „Bibanul” a primit-o în liceu. “Tata era negustor de peşte. Avea un magazin mare în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate elevilor ca material didactic. Mai întâi lui i-au spus copiii Bibanu’. După aia mi-au zis «Fratele lu’ Bibanu’», pe urmă porecla s-a prins de mine. Unii au pus-o-în chip de nume – pe afiş, că în ultimele clase de liceu, am jucat în nişte spectacole împreună cu colegii mei. Aşa că acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu”, a povestit în revista Teatrul, actorul.
Dem Radulescu, comemorare, Bibanul, ce nu stiai despre Dem Radulescu, fiica lui Dem Radulescu, mari actori, Epoca de Aur
În anii ’70, seria „BD” a creat o istorie naţională :6.Se spune că nu permitea oricui să-l strige ”Bibanu”, era foarte selectiv cu cei din jur.7.A fost foarte sărac, în copilărie avea voie să mănânce doar un borcan de vinete împănate şi o pâine. 8.Se trăia greu în timpul războiului, astfel că a învăţat să vorbească nemțeşte în gară. 9.A fost nevoit să aleagă între sportul de performanță și actorie. A obținut chiar o stea de aur, la un campionat de box, de amatori, la Râmnicu Vâlcea. A luptat în ring la categoria mijlocie. A fost boxeur la categoria semi mijlocie.
10.Mama tânărului nu-i dădea voie la spectacolele lui Tănase. Spunea că e prea mic şi că pe scenă apăreau femei dezbrăcate pe care nu are voie să le vadă.
11.A debutat ca actor amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării.
12.În 1956 a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa “Steaguri pe turnuri” (unde îl juca pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori.
Dem Radulescu, comemorare, Bibanul, ce nu știai despre Dem Radulescu, fiica lui Dem Radulescu, mari actori, Epoca de Aur . Adriana Şchiopu, marea lui iubire .13.A fost remarcat de Sică Alexandrescu, iar acesta a fost practic debutul carierei sale.14.A fost prieten cu Ion Cojar și cu Liviu Ciulei, iar cu ultimul a colaborat pentru personajul Farfuridi din „O scrisoare pierdută”, unde a avut colegi de excepție: Rodica Tapalagă, Petre Gheorghiu, Ștefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Cioranu și Ciulei însuși.
15.Regizorul Liviu Ciulei l-a numit „Un actor de geniu”. 16.În afară de faptul că juca în piese de teatru şi făcea film, Dem Rădulescu a fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. 17.A fost căsătorit cu actriţa Paula Rădulescu, de care mai apoi a divorțat
18.Următoarea sa iubire a fost actrița Adriana Șchiopu, eleva sa de la I.A.T.C, cu care s-a şi căsătorit. 19.Această actriţă frumoasă şi talentată a fost numită de actor „binecuvântata mea soţie” Dem Radulescu, comemorare, Bibanul, ce nu stiai despre Dem Radulescu, fiica lui Dem Radulescu, mari actori, Epoca de Aur
20.Cei doi au avut împreună o fiică, Irina Rădulescu, care le-a călcat pe urme şi a devenit actriţă, devenind colegă cu mama ei. Tânăra a fost cooptată în serialul “În familie”, însă nu a mai jucat. O ştiţi din “Tanti Florica”.