Varza roşie luptă împotriva obezităţii, constipaţiei şi cancerului:
Varza roşie conţine de câteva ori mai multe vitamine decât surata sa albă, iar pigmenţii care îi dau culoarea roşie-violacee sunt un adevărat inamic al infecţiilor.
Varza roşie şi imunitatea: Fiind de câteva ori mai bogată în vitamina C decât portocalele, având puţine calorii şi multe
substanţe cu efect antioxidant, varza roşie este un adevărat medicament imunostimulent.
Cu ajutorul său sunt prevenite răcelile, infecţiie bronşice, pulmonare şi urinare recidivante, dar sunt tratate şi
infecţiile deja instalate. Pigmenţii pe care îi conţine blochează replicarea viruşilor gripali, dar şi a celor care produc
hepatita sau herpesul. Se administrează proaspătă, sub formă de salată, câte 300-400 g pe zi, la bolnavii cu infecţii respiratorii, pentru a susţine şi a grăbi procesul vindecării.
Persoanelor care iau antibiotice de sinteză li se recomandă şi varza roşie murată, pentru restabilirea florei tubului
digestiv şi pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente. În caz de febră se administrează sucul
de varză roşie, câte 200 mililitri, băuţi de 2-3 ori pe zi. Conţinutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajută inima
şi sistemul cardiovascular să reziste cu succes temperaturii ridicate, catalizează acţiunea sistemului imunitar, care este
principalul „beneficiar” al acceselor de febră.
Adjuvant contra cancerului gastric – studiile făcute arată că o cură cu suc proaspăt de varză roşie, din care se bea câte
un litru pe zi, contribuie la stoparea şi chiar intrarea în remisie a diferitelor forme de cancer care afectează stomacul,
dar şi cavitatea bucală. Această acţiune antitumorală se datorează pigmenţilor şi sulforafanilor din varza roşie. Însă mai există o substanţă, un aminoacid conţinut de varza roşie, numit glutamină, care stimulează refacerea, creşterea şi
dezvoltarea normală a celulelor ce alcătuiesc ţesutul protector care „căptuşeşte” stomacul şi intestinul subţire.
Adjuvant contra cancerului uterin – contra acestei afecţiuni, se recomandă o cură de 3-4 luni, timp în care se consumă suc foarte proaspăt de varză, din care se beau 600-800 ml pe zi.