Andreea Berecleanu despre motivele retragerii copiilor săi din învățământul de stat: ‘Răbdarea mea ajunsese la limită’

Într-un interviu acordat Cristinei Stănciulescu, prezentatoarea Observatorului de la Antena 1 a explicat motivele care au stat la baza deciziei sale de a-și retrage copiii

”Sistemul de învăţământ românesc te îndeamnă către acest pas. Eu am renunţat la programa românească pe când Eva era în clasa a VII-a şi Petru era în clasa a II-a. A fost o decizie bine cântărită chiar dacă a părut spontană. Răbdarea mea ajunsese la limită. Dădusem prea multe şanse şi nu mai eram dispusă la niciun fel de risc fiind vorba de viitorul copiilor“, a declarat Andreea Berecleanu pentru cristinastanciulescu.ro.

”Abordarea este diferită, conţinutul informaţiei este privit din altă perspectivă, nu neapărat mai uşoară, dar cu siguranţă mai prietenoasă şi mai logică decât în manualele romaneşti. În plus, cel puţin în ce priveşte manualul de limba română, cel pe care am apucat să-l descopăr cât Eva era încă în sistemul de stat, este dezamăgitor. Şi aceasta este părerea multor profesori. Spre exemplu, ”Iapa lui Vodă“ a lui Sadoveanu era urmată de poezia lui Cărtărescu. Nu se mai ţine cont de o succesiune a curentelor literare? Dacă nu, atunci să se facă meditaţii şi cu părinţii înainte de a intra copiii la şcoală. Săptămâna trecută, am prezentat la Observator că în manualul de biologie inima apare desenată în partea dreaptă“, mai declară Andreea Berecleanu.

Andreea Berecleanu spune că, deşi a ales sistemul privat pentru copiii ei, rămâne preocupată de starea învăţământul din România şi subliniază, cu regret, că nu i se pare normal ca miniştrii Educaţiei să fie schimbaţi atât de des şi, mai grav, să fie în stare să se exprime corect în propria limbă.

”Temerile sunt legate de ce se întâmplă cu învăţământul din România. Copiii mei au, să zicem, un parcurs diferit. Eva a plecat la Londra pentru ultimii ani de liceu, Petru este la Cambridge School of Bucharest. Eu mă gândesc însă la părinţii care îşi doresc, ca şi mine iniţial, să rămână la şcoala de stat, să existe seriozitate şi consecvenţă, implicare. Eu nu fac politică, dar nu e normal ca în 28 de ani să fi avut 24 de miniştri ai învăţământului. Cea mai activă şi bine intenţionată a fost Ecaterina Andronescu, dar nici ea nu a avut parte de un mandat cap-coadă, ci de segmente de mandat. În rest, cu mici excepţii, mulţi dintre miniştri nici nu vorbeau corect limba română. Momentele penibile au fost publice şi au stârnit amuzament, dar şi amărăciune şi neputinţă“, a mai spus Andreea Berecleanu pentru site-ul Cristinei Stănciulescu.

Andreea Berecleanu nu este singura persoană publică din România care a ales pentru copii sistemul privat în detrimentul celui de stat, printre aceştia numărându-se Loredana, Andreea Marin şi Romaniţa Iovan. Un alt exemplu este al soţilor Dragoş Bucur şi Dana Nălbaru, care au iscat în 2016 o dezbatere în spaţiul public după ce au anunţat că au decis să o retragă de la şcoală pe fiica lor pentru a urmă sistemul ”home schooling“, care în România nu a fost reglementat.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *