Larva Gândacului De Bălegar, Autorizată Ca Hrană În Europa
Comisia Europeană a dat undă verde comercializarii larvelor de gândac de bălegar după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman.
Este a patra insectă al cărei consum este permis de Uniunea Europeană.
În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci. S-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte.
Insectele aprobate pentru consum de Comisia Europeană
Pe lista cu insecte aprobate sunt viermele de făină, lăcusta migratoare, și greierele de casă, sub formă congelată, uscată sau pudră.
Se aşteaptă să fie avizate, muştele, mai multe tipuri de larve și de moluște.
Larvele de gândaci pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină.
Pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.
Cine ar putea avea reacții alergice la larva gândacului de bălegar
Autoritățile avertizează însă că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee.
De asemenea, în avizul științific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară se arată că nu se recomandă consumul de larve de gândac de bălegar la copii.
O singură companie din Țările de Jos are permisiunea Comisiei Europene de a utiliza larvele de gândac de bălegar ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, imitații de carne și produse de panificație.