Sfat pentru toată lumea: ar trebui să plantați ceapă și usturoi folosind această metodă genială

Grădinăritul poate fi o modalitate satisfăcătoare și sustenabilă de a produce propriile legume proaspete acasă. Ceapa și usturoiul sunt ingrediente de bază în bucătărie, cunoscute pentru versatilitatea și beneficiile lor pentru sănătate. Cu metoda potrivită, puteți cultiva cu ușurință aceste bulburi pline de aromă într-un spațiu mic, făcându-le o adiție ideală la grădina dvs. de acasă. În acest articol, vom explora o metodă unică de cultivare a cepei și usturoiului într-un găleată cu un sistem de conductă PVC. Această metodă vă permite să vă maximizați recolta într-un spațiu compact, făcând-o perfectă pentru grădinăritul urban și în spații mici.

Materiale de care veți avea nevoie:

 • O găleată mare și rezistentă (de cel puțin 5 galoane)
 • Aproximativ 100 de bulburi mici de ceapă
 • O conductă PVC (cu diametrul de 1-2 inch) și un capac pentru conductă PVC
 • Un burghiu cu atașament pentru găuri de 1 inch
 • Compost sau amestec de ghiveci
 • Cuie de usturoi
 • Cana de udare sau furtun

Ghid pas cu pas:

 1. Pregătiți Găleata: Începeți prin a alege o găleată mare de grad alimentar. Curățați găleata în mod corespunzător înainte de a începe. Dacă nu are găuri de drenaj, faceți câteva în partea de jos pentru a preveni acumularea de apă.
 2. Faceți Găuri în Găleată: Folosind atașamentul pentru găuri de 1 inch, faceți găuri în jurul laturilor găleții. Spațiați găurile la aproximativ 1 inch unul de celălalt, asigurându-vă că aveți suficiente găuri pentru toate bulbii de ceapă. Aceste găuri vor servi ca locuri de plantare pentru bulbii de ceapă.
 3. Introduceți Conducta PVC: În centru găleții, faceți o gaură suficient de mare pentru a încăpea conducta PVC. Împingeți conducta PVC prin această gaură, asigurându-vă că este stabilă și sigură. Atașați un capac la partea de sus a conductei.
 4. Plantați Bulbii de Ceapă: Introduceți cu delicatețe câte un bulb de ceapă în fiecare gaură de pe laturile găleții, împingându-i în jos până când sunt strânși, dar nu prea adânc. Spațierea de 1 inch între găuri asigură fiecărei cepe suficient spațiu pentru a crește.
 5. Umpleți Găleata cu Compost: Adăugați compost sau amestec de ghiveci în găleată, umplând-o până când acoperă bulbii de ceapă. Asigurați-vă că ceapa este complet acoperită cu sol, lăsând doar puțin din vârfurile expuse.
 6. Plantați Usturoiul deasupra: În centru găleții, plantați căile de usturoi deasupra compostului. Puteți planta mai multe căi de usturoi aproape unul de altul. Usturoiul va crește în sus, în timp ce ceapa se dezvoltă sub el.
 7. Sistem de Udare: Conducta PVC din mijlocul găleții servește ca sistem de udare. Pentru a uda ceapa, turnați apă în conducta PVC, iar aceasta va distribui umiditatea direct la rădăcinile cepei. Asigurați-vă că udarea se face regulat, menținând solul în mod constant umed, dar fără a fi înmuiat prea mult.
 8. Întreținere: Așezați găleata într-un loc însorit, deoarece ceapa și usturoiul prosperează la soare plin. Supravegheați nivelul de umiditate și udați când este necesar. Odată ce ceapa și usturoiul încep să crească, puteți oferi o ușoară fertilizare pentru a încuraja o creștere sănătoasă.
 9. Recoltarea: De obicei, ceapa este gata de recoltare atunci când vârfurile verzi încep să se usuce și să devină galbene sau maro. Usturoiul este de obicei gata de recoltare atunci când vârfurile s-au uscat și au devenit maro. Săpați cu grijă bulbii din compost, având grijă să nu-i deteriorați.

Concluzie

Această metodă inovatoare de grădinărit, folosind o găleată cu găuri și un sistem de conductă PVC, face ca cultivarea cepei și usturoiului să fie ușoară și eficientă în spațiu. Este o soluție excelentă pentru cei cu spațiu de grădină limitat sau pentru oricine dorește să maximizeze recolta dintr-un spațiu mic. Cu îngrijire corespunzătoare, vă puteți bucura de o recoltă bogată de ceapă și usturoi proaspăt, cres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *