Cum să creșteți țelina acasă? Aveți nevoie doar de o legătură

Cum să creșteți țelina acasă? Aveți nevoie doar de o legătură

Învață cum să crești țelina fără efort, fie într-un ghiveci, fie în grădina ta, și asigură-ți o aprovizionare constantă cu această legumă versatilă și bogată în nutrienți. Cel mai bun lucru? Nu aveți nevoie de semințe pentru a începe această inițiativă verde – doar o singură legătură de țelină va face treaba!

Țelina este un adevărat tezaur de beneficii pentru sănătate, făcând-o o adăugare esențială în sucurile, salatele, tocănițele sau ca gustare simplă cu lămâie și sare. Plină de apă și fibre, țelina poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, la scăderea nivelurilor de colesterol rău, la stimularea producției de salivă și chiar la prevenirea ulcerelor gastrice. Proprietățile sale naturale de detoxifiere și diuretice contribuie la prevenirea constipației și retenției de lichide, printre numeroasele alte beneficii.

Urmăriți acest ghid pas cu pas pentru a crește cu succes țelina acasă:

Materiale necesare:

  • O legătură întreagă de țelină
  • 1 recipient de sticlă cu apă
  • 1 ghiveci de dimensiuni medii
  • Pământ și puțin compost

Ghid pas cu pas:

1. Începeți prin tăierea cu grijă a legăturii de țelină, lăsând aproximativ 10 centimetri de bază intactă. Puteți păstra restul de țelină pentru utilizarea ulterioară.

2. Așezați baza de țelină într-un recipient de sticlă cu apă, asigurându-vă că partea de jos este scufundată ușor în apă.

3. Găsiți un loc răcoros și bine luminat pentru recipient și așteptați cu răbdare timp de șapte până la zece zile până când apar primele răsărituri ale plantei.

4. Odată ce au apărut primele răsărituri, este momentul să transferați planta de țelină în pământ. Umpleți ghiveciul ales în proporție de aproximativ 3/4 cu pământ.

5. Curățați cu grijă planta, îndepărtând tulpinile exterioare vechi și lăsând răsăriturile noi libere.

6. Așezați cu atenție planta de țelină în pământ, având grijă să nu acoperiți primele frunze care au crescut deja.

7. Udați pământul fără a exagera, deoarece prea multă apă ar putea dăuna puieților de țelină.

8. După ce ați plantat planta de țelină, udați-o de două sau trei ori pe săptămână, menținând solul ușor umed. Luați în considerare plasarea ei la soare pentru câteva ore în fiecare zi, în special dimineața.

9. Așteptați cu răbdare câteva săptămâni, iar noi tulpini vor începe să crească.

10. Odată ce noile tulpini au atins dimensiunea potrivită, le puteți tăia de la bază fără a smulge întreaga plantă. Continuând să aveți grijă de planta de țelină, noi tulpini vor crește fără sfârșit, oferindu-vă o aprovizionare constantă cu țelină acasă.

Bucurați-vă de satisfacția de a cultiva singuri țelină și savurați gustul proaspăt și plin de arome al acestei legume hrănitoare ori de câte ori doriți.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *