Plăcintă cu carne
Ingrediente:
- 3/4 pachet de foi de plăcintă subțiri
- 750 g carne tocată de vită sau porc
- 4 cepe mari
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de pesmet
- 2 linguri de ulei
- 1 lingură pastă de tomate
- Sare și piper după gust
- 100 g unt topit pentru ungerea foilor sau 100 ml ulei, dacă nu aveți unt
- 2 ouă
- 100 g smântână pentru gătit cu 3.5% grăsime
- 150 ml apă minerală
Mod de preparare:
- Ceapa se curăță și se toacă cât mai mărunt, iar usturoiul se curăță și se zdrobește cu furculița.
- Într-o tigaie adâncă, se pun cele 2 linguri de ulei la încins, se adaugă ceapa tocată și usturoiul, apoi se călesc până se înmoaie puțin.
- Carnea se amestecă cu sare și piper după gust, apoi se adaugă peste ceapa călită.
- Se amestecă ușor carnea cu o spatulă și se amestecă bine cu ceapa pentru a evita formarea bulgărașilor de carne. Se călește aproximativ 10 minute, apoi se adaugă pasta de tomate și se mai lasă pe foc mic acoperită cu un capac timp de circa 5 minute.
- După 5 minute, se oprește focul, se adaugă pesmetul, se amestecă bine și se lasă compoziția să se răcească.
- Se unge o tavă cu dimensiunea de 25×35 cm cu unt topit sau ulei.
- Pe fundul tavii se așază primele două foi de plăcintă.
- Foaia de deasupra se unge cu puțin unt topit și răcit.
- Peste foaie se distribuie uniform ¼ din cantitatea de carne, apoi se pun alte două foi de plăcintă pe care le ungem cu unt și se adaugă un nou strat de carne.
- Separat, se rulează două foi de plăcintă și cu ajutorul unei foarfece de bucătărie se taie rondele sau fasii de aluat pe care le distribuim în tavă peste carne.
- Peste fasii se pune un nou strat de carne, apoi alte foi de plăcintă unse, iar carne și tot așa până se termină toate ingredientele.
- Ultimul strat de carne trebuie să fie acoperit cu foi de plăcintă pe care le ungem cu unt și le tăiem în forma de triunghiuri cu un cuțit bine ascuțit.
- Ouăle se bat ca pentru omletă, se amestecă cu smântâna și cu apa minerală și se toarnă deasupra burekului.
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, și se dă placinta la copt timp de 40 de minute sau până când se rumenește frumos la suprafață.
- Placinta burek poate fi servită caldă sau rece, alături de un pahar de ayran sau iaurt.
Spor la gătit și poftă bună!