Plăcintă cu carne

Ingrediente:

  • 3/4 pachet de foi de plăcintă subțiri
  • 750 g carne tocată de vită sau porc
  • 4 cepe mari
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de pesmet
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingură pastă de tomate
  • Sare și piper după gust
  • 100 g unt topit pentru ungerea foilor sau 100 ml ulei, dacă nu aveți unt
  • 2 ouă
  • 100 g smântână pentru gătit cu 3.5% grăsime
  • 150 ml apă minerală

Mod de preparare:

  1. Ceapa se curăță și se toacă cât mai mărunt, iar usturoiul se curăță și se zdrobește cu furculița.
  2. Într-o tigaie adâncă, se pun cele 2 linguri de ulei la încins, se adaugă ceapa tocată și usturoiul, apoi se călesc până se înmoaie puțin.
  3. Carnea se amestecă cu sare și piper după gust, apoi se adaugă peste ceapa călită.
  4. Se amestecă ușor carnea cu o spatulă și se amestecă bine cu ceapa pentru a evita formarea bulgărașilor de carne. Se călește aproximativ 10 minute, apoi se adaugă pasta de tomate și se mai lasă pe foc mic acoperită cu un capac timp de circa 5 minute.
  5. După 5 minute, se oprește focul, se adaugă pesmetul, se amestecă bine și se lasă compoziția să se răcească.
  6. Se unge o tavă cu dimensiunea de 25×35 cm cu unt topit sau ulei.
  7. Pe fundul tavii se așază primele două foi de plăcintă.
  8. Foaia de deasupra se unge cu puțin unt topit și răcit.
  9. Peste foaie se distribuie uniform ¼ din cantitatea de carne, apoi se pun alte două foi de plăcintă pe care le ungem cu unt și se adaugă un nou strat de carne.
  10. Separat, se rulează două foi de plăcintă și cu ajutorul unei foarfece de bucătărie se taie rondele sau fasii de aluat pe care le distribuim în tavă peste carne.
  11. Peste fasii se pune un nou strat de carne, apoi alte foi de plăcintă unse, iar carne și tot așa până se termină toate ingredientele.
  12. Ultimul strat de carne trebuie să fie acoperit cu foi de plăcintă pe care le ungem cu unt și le tăiem în forma de triunghiuri cu un cuțit bine ascuțit.
  13. Ouăle se bat ca pentru omletă, se amestecă cu smântâna și cu apa minerală și se toarnă deasupra burekului.
  14. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, și se dă placinta la copt timp de 40 de minute sau până când se rumenește frumos la suprafață.
  15. Placinta burek poate fi servită caldă sau rece, alături de un pahar de ayran sau iaurt.

Spor la gătit și poftă bună!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *