Chifteluțe de POST perfecte
Chiftele de Vinete – Rețetă de post și pentru vegetarieni, vegani. Celiacii pot folosi făină de soia în locul făinii de grâu. Optim aperitiv pentru orice petrecere cu servire la bufet/self service.
Ingrediente:
- 1 vânătă coaptă (pe foc, grătar sau aragaz)
- 1 ceapă de mărime medie
- 1 linguriță de boia de ardei iute (opțional, dar indicat)
- 1 linguriță de usturoi praf/deshidratat
- 1 linguriță de piper negru
- 2 linguri de fulgi de ovăz sau pesmet (pentru a absoarbe umiditatea)
- 3-4 linguri de făină de grâu
- 1-2 căni de ulei de floarea soarelui pentru prăjit (se pot face și la cuptor)
- 1 linguriță de sare (după gust)
Depinde, dacă nu se pot modela se pune făină cât este necesară. Celiacii pot elimina fulgii de ovăz și făina, o pot înlocui cu făină de soia/năut.
Mod de preparare:
- Coace vânăta (cu tot cu coajă) la cuptor. După ce este coaptă, las-o să se răcească.
- Curăță și taie ceapa mărunt. Când vânăta s-a răcit, îndepărtează coaja și taie-o cu un cuțit.
- Pune vânăta coaptă și ceapa tăiată într-un lighean sau castron mare.
- Adaugă celelalte ingrediente: făina, mirodeniile, ceapa, sarea. Amestecă foarte bine și vezi dacă compoziția se leagă și poate fi modelată.
- Dacă nu se leagă, mai adaugă făină de grâu/soia până când se obține o consistență corespunzătoare.
- Modelează chiftelele sub forma dorită: rotunde, mici, plate, etc.
- Le poți prăji în ulei pe toate părțile timp de 4–5 minute sau le poți coace la cuptor, ceea ce poate necesita mai mult timp.
- Poftă bună!
Aceste chiftele de vinete sunt o delicioasă opțiune pentru cei care iubesc vinetele și sunt potrivite pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană, vegană sau fără gluten. Pot fi servite ca aperitiv sau la bufeturile de self-service.