Cea mai eficientă legumă – tratează diabetul gastrita, bacteria Helicobacter Pylori, kilogramele în plus și nu numai!

Okra sau degetul doamnei este o plantă cu flori cunoscută pentru capsulele sale de semințe comestibile. Este cultivată în climate calde și tropicale, precum cele din Africa și Asia de Sud.

Denumită uneori și „degetul doamnei”, okra vine în două culori – roșu și verde. Ambele soiuri au același gust, iar cel roșu devine verde în timpul gătirii.

Clasificată din punct de vedere biologic ca un fruct, okra este în general folosită ca o legumă în bucătărie. Este frecvent utilizată în bucătăria sud-americană și este un adaos popular la gumbo. Cu toate acestea, poate avea o textură mucilaginoasă, pe care unii oameni o consideră neplăcută.

Chiar dacă nu este unul dintre alimentele cele mai comune, okra este bogată în nutrienți. Iată 7 beneficii nutriționale și pentru sănătate ale okrei:

 1. Bogată în nutrienți Okra se mândrește cu un profil nutritiv impresionant. O cană (100 de grame) de okra crudă conține:
  • Calorii: 33
  • Carbohidrați: 7 grame
  • Proteine: 2 grame
  • Grăsimi: 0 grame
  • Fibre: 3 grame
  • Magneziu: 14% din valoarea zilnică (VZ)
  • Acid folic: 15% din VZ
  • Vitamina A: 14% din VZ
  • Vitamina C: 26% din VZ
  • Vitamina K: 26% din VZ
  • Vitamina B6: 14% din VZ

Okra este o sursă excelentă de vitamine C și K1, contribuind astfel la funcția imunitară generală, iar vitamina K1 are un rol în coagularea sângelui. În plus, okra este săracă în calorii și carbohidrați și conține puține proteine și fibre.

 1. Conține antioxidanți benefici Okra conține mulți antioxidanți benefici pentru sănătate. Antioxidanții previn daunele provocate de radicalii liberi. Cei principali antioxidanți din okra sunt polifenolii, inclusiv flavonoidele și izoquercetina, precum și vitaminele A și C.

Cercetările sugerează că o dietă bogată în polifenoli poate îmbunătăți sănătatea inimii prin reducerea riscului de cheaguri de sânge și leziuni oxidante.

 1. Poate reduce riscul de boli de inimă Nivelurile ridicate de colesterol sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă. Okra conține o substanță groasă, asemănătoare unui gel, numită mucilagiu, care se leagă de colesterol în timpul digestiei, favorizând eliminarea acestuia prin scaune, în loc de absorbția în organism.

Un studiu de 8 săptămâni pe șoareci a arătat că cei care au urmat o dietă cu okra au eliminat mai mult colesterol prin scaune și au avut niveluri mai scăzute de colesterol total decât grupul de control.

Un alt beneficiu posibil pentru inimă al okrei este conținutul său de polifenoli. Un studiu de 4 ani pe 1.100 de persoane a arătat că cei care au urmat o dietă bogată în polifenoli aveau markeri inflamatori mai scăzuți asociați cu bolile de inimă.

 1. Poate avea proprietăți anticancerigene Okra conține un tip de proteină numită lectină, care poate inhiba creșterea celulelor canceroase umane. Un studiu de eprubetă pe celulele canceroase de sân a constatat că lectina din okra poate preveni creșterea celulelor canceroase cu până la 63%.

Un alt studiu pe eprubetă pe celulele metastatice de melanom de șoarece a descoperit că extractul de okra a determinat moartea celulelor canceroase.

 1. Poate scădea zahărul din sânge Menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge este crucială pentru sănătatea generală. Cercetările la șoareci sugerează că consumul de okra sau extract de okra poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
 2. Benefică pentru sarcină Folatul (vitamina B9) este un nutrient important pentru femeile însărcinate, ajutând la reducerea riscului de defecte ale tubului neural. Okra este un aliment hrănitor cu multe beneficii pentru sănătate. Este bogat în magneziu, acid folic, fibre, antioxidanți și vitamina C, K1 și A.

Okra poate aduce beneficii femeilor însărcinate, sănătății inimii și controlului zahărului din sânge. Poate avea chiar proprietăți anticancerigene.

Gătitul okrei poate fi simplu. Adăugați-o pe listă pentru a încerca un ingredient nou cu efecte puternice asupra sănătății.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *