Înainte de Crăciun, bunica mea întotdeauna pune ulei de măsline in clementine, iar cand am aflat si eu secretul, am incercat imediat
Cum se apropie Craciunul si iarna incepe sa fie din ce in ce mai rece, ne place sa stam in fotoliu, inveliti intr-o patura calduroasa si band ciocolata calda. Ce ne bucura simai tare pe durata iernii sunt lumanarile parfumate. Pe langa decoratiile si pomul de Craciun, detaliile sunt cele care conteaza.
Atunci cand vine vorba de lumanari, formele si aromele lor sunt cele care ne fac casa sa para mai calduroasa si primitoare. Se taie coaja portocalei pe linia mediana de jur imprejur, incercand sa nu sectionezi prea tare miezul. Cu degetul introdus sub coaja, rotesti portocala astfel incat coaja sase desprinda de pe o jumatate de miez. Impingi coaja de pe jumatatea dezvelita cu degetele astfel incat sa o desprinzi cat mai mult, dar sa nu rupi fibrele din mijlocul portocalei. Acestea trebuie pastrate cat mai lungi pentru a le putea folosi apoi drept fitil.
Cand ai obitnut o jumatate de sfera cu fitil in mijloc, umpli trei sferturi din volumul ei cu ulei de masline, turnand uleiul incet, numai peste fitil pentru ca acesta sa seimbibe bine cu ulei. Apoi, cu ajutorul unui aprinzator de aragaz, pozitionezi flacara pe fitil, pana cand acesta se va aprinde. Fitilul se nu va aprinde instant, pentru ca este inca umed, dar in 20-30 de secunde vei obttine o lumanare cu parfum foarte puternic si placut de portocala. Lumanarile astfel obtinute vor ramane aprinse de la 6 la 8 ore!
bonus: Te mandresti cu cele mai bune sarmale facute de tine? Anul acesta incearca sa faci preparatul traditional romanesc, gatit dupa reteta lui Chef Catalin Scarlatescu! Iata reteta secreta de sarmale a lui Chef Scarlatescu.
Ne este clar, cat de strict si profesionist este Chef Catalin Scarlatescu, celebrul jurat din cadrul emisiunilor cu caracter culinar, asa ca, dupa ce a adunat ingredientele perfecte, a inceput sa lucreze la reteta pentru preparatul mult ravnit de Sarbatori.
Dupa ani intregi de explorat si incercat diverse imbunatatiri la reteta traditionala pentru sarmale, Chef Catalin Scarlatescu, a descoperit secretul care le face sa fie extrem de gustoase.
Ingrediente pentru reteta secreta de sarmale a lui Chef Scarlatescu: 2 kg ceapa ,4 kg de carne tocata de porc , 500 g orez ,40 g piper ,11 g sare/kg carne ,o bucata de afumatura ,bulion ,varza murata
Mod de preparare: Se toca ceapa marunt, dupa care o calim pana prinde o culoare usor aurie si o lasam putin la racit. Apoi o amestecam cu carnea tocata, orezul spalat in prealabil, cimbru, sare, piper si inca 2 ingrediente secrete. Intre timp, alegem cele mai frumoase frunze de varza murata. Impaturim cu grija continutul. Dupa ce am terminat de facut sarmalele, tocam varza murata si o amestecam cu bulion.
Este momentul sa punem totul in oala. Mai intai asezam un strat de varza, peste care adaugam cateva foi de dafin, dupa care asezam in mijloc o bucata generoasa de afumatura si incepem sa punem un strat de sarmale.
Repetam cu un strat de varza si unul de sarmale pana cand umplem oala. Adaugam apa si un pic de ulei, dupa care le bagam la cuptor. Fierte cu dichis, mai bine de 4 ore, sarmalele lui Scarlatescu, ti se vor topi in gura.