Chișcă cu Orez si carne, mulți nu știu despre cum să gateasca aceasta reteta bunicii
Chişca este singurul preparat tradiţional pe bază de carne de porc, nelipsit de pe masa de Crăciun, ce are în compoziţie şi legume.
Trecută într-un con de umbră faţă de celelalte preparate de porc, chişca moldovenească aminteşte de sărbătorile de iarnă de altădată. Spre deosebire de tobă, caltaboşi ori cârnaţi, preparate greu de digerat pentru anumite persoane, chişca e mai potrivită pentru o cină. În Moldova, chişca nu are în compoziţie morcov, verdeaţă sau zarzavat, cum se foloseşte în alte zone ale ţării. Gustul este dat de condimentele folosite.
Pentru a face acest preparat ai nevoie de următoarele ingrediente :
-orez ,carne de porc(fleica )
-ceapa ,sare si piper
-cimbru ,delikat
-mate groase de porc(crete)
Mod de prepatrare:
Curatam si spalam bine matele de porc.Intr-un bol punem orezul spalat ,carnea taiata cubulete,ceapa taiata
marunt,delikatul,sarea ,piperul si cimbrul si le amestecam pe toate.
Cu acest amestec vom umple matele, dar lejer, pentru ca la fiert, orezul se va umfla si matele se vor sparge. Dupa ce
le-am umplut legam capetele matelor.
Dupa ce le-am legat, cu un ac mare vom intepa matele din loc.
In tot acest timp, vom avea pe foc o oala cu apa pusa la fiert.
Punem usor chisca pregatita in oala cu apa si o lasam sa fiarba la foc domol, cel putin o ora.
Pentru un gust si mai placut, dupa ce s-a fiert, vom pune chisca intr-o tigaie cu grasime pe foc si lasam pana cand s-a rumenit pe ambele parti si matul a devenit crocant.
Servim cu acreala, varza murata, gogonele….ce ne place mai mult.
Chişca poate fi servită fierbinte cu salată de sfeclă roşie şi hrean sau rece cu muştar.
Pofta buna !