Învață să bei apă corect pentru a slăbi mai eficient
Apa are o importanță vitală pentru funcționarea optimă a organismului și pentru menținerea unei stări bune de sănătate. Dar știai că ea te poate ajuta și să slăbești mai eficient?
În acest articol îți prezentăm informații utile despre cum poți transforma apa într-un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus.
Ce Înseamnă Hidratarea Și De Ce Este Ea Atât De Importantă
Hidratarea este termenul utilizat pentru a descrie capacitatea organismului de a reține și gestiona apa. Apa, principalul element al corpului uman, reprezintă circa 50-55% din greutatea corporală a femeilor, respectiv 60% din cea a bărbaților, cantități pe care le obținem în procent de 30% din alimentație și în procent de 70% din lichide.
Fiecare celulă are nevoie de apă, pentru că ea îndeplinește mai multe funcții importante în organism dintre care amintim:
- reglează temperatura corpului și tensiunea arterială;
- susține funcționarea optimă a creierului;
- sprijină eliminarea deșeurilor din organism prin intermediul urinei și scaunului;
- contribuie la digerarea eficientă a alimentelor;
- protejează funcționarea normală a mușchilor.
Câtă Apă Trebuie Să Bei Pentru A Fi Hidratată
Probabil ai auzit sau ai văzut în mass-media mesaje de tipul “pentru o viață sănătoasă, consumați minim 2 litri de lichide în fiecare zi”. Însă această cantitate nu poate fi considerată ca fiind integral provenită din apă sau ca regulă pentru toată lumea, ci ea trebuie adaptată la caracteristicile individuale. Astfel, unele surse recomandă să consumăm o cantitate de apă egală cu rezultatul înmulțirii greutății corporale cu 0,3 sau cu 0,4. De aici rezultă că o persoană care cântărește 70 de kilograme, de exemplu, ar trebui să consume 2,1-2,8 litri de apă zilnic.
Dacă te întrebi de unde vine recomandarea cu cei 2 litri de lichide, ei bine, ea își are originea într-o publicație din 1945 emisă de “Comisia pentru Nutriție și Alimente a Consiliului Național de Cercetare” din S.U.A. Publicația susținea că este indicat ca pentru fiecare calorie de hrană consumată să se bea 1 mililitru de apă. Un calcul simplu arată că la un consum de 2.000 de calorii este necesar să bei 2 litri de apă.
Este important să adaptezi cantitatea de apă pe care o bei zilnic la greutatea ta corporală și la cantitatea de fructe, legume și alte lichide pe care o consumi în fiecare zi.
Cum Să Bei Mai Multă Apă
Dacă te numeri printre cei care nu beau suficientă apă fie pentru că uită, fie pentru că nu pot bea cantitățile de care are nevoie corpul lor, e bine să știi că există mici trucuri prin care îți poți crește aportul de lichide.
Cel mai la îndemână este să consumi alimente și feluri de mâncare care în mod tradițional conțin multă apă: supe, ciorbe și mai ales fructe și legume.
Un alt truc este să adaugi în apă elemente care să te motiveze să bei apă: feliuțele de lămâie, de castravete sau de portocală, câteva frunze proaspete de mentă sau câteva lingurițe de suc de ananas vor schimba apa într-o băutură pe care îți va plăcea să o consumi în mod regulat. Ceaiul natural de fructe poate fi, de asemenea, mult mai atractiv cu unul sau mai multe din “adaosurile” menționate mai sus.
Când E Cel Mai Bine Să Consumăm Apă
În ceea privește momentul optim pentru a bea apă, teoriile sunt împărțite: unii specialiști susțin că apa poate fi consumată în timpul servirii mesei, astfel încât fibrele din alimente să o absoarbă și în acest fel să determine atingerea mai rapidă a senzației de sațietate. Alte voci sunt de părere că apa trebuie băută între mese, cu înghițituri mici, pentru a nu dilua acizii și enzimele care se activează când consumăm alimente.
Unii experți din domeniu recomandă obiceiul japonez de a bea un pahar de apă dimineața pe stomacul gol. Studiile au arătat că acest obicei aduce multiple beneficii și ajută la combaterea unei liste destul de lungi de afecțiuni și dereglări ale organismului. Cantitatea considerată ideală este 250 ml.
Nutriționiști mai spun și că dacă consumăm apă cu 30 de minute înainte de masă, toate organele necesare procesului de digestie și livrare a nutrienților vor fi la parametri optima de funcționare. Dacă nu ai apucat să bei apă, nu este o problemă dacă bei fix înainte, după sau în timpul mesei. Este mult mai indicat să faci asta decât să nu bei apă deloc!
Cum Te Ajută Consumul Corect De Apă Să Slăbești
Pe scurt: dacă nu consumăm suficientă apă, organismul își va refolosi rezervele existente pentru procesele metabolice, ceea ce va duce la supraîncărcarea apei cu toxine. Rămase în organism în loc să fie eliminate pe căi naturale, aceste toxine pot provoca multe probleme de sănătate, printre care și creșterea în greutate.
Studiile arată că apa te ajută să slăbești stimulând metabolismul și viteza de ardere a grăsimilor din alimentație.
Potrivit Melinei Jampolis, medic specialist în nutriție, “setea, care este declanșată de o ușoară deshidratare, este adesea confundată de către creier cu foamea”. De aceea îți poți reduce apetitul bând apă dacă, într-adevăr, duci lipsă de apă și nu de calorii. Mai mult decât atât, pentru că apa umple mai repede stomacul, ea contribuie la obținerea mai rapidă a senzației de sațietate, ceea ce transmite creierului mesajul că ești sătulă, așadar te poți opri din mâncat.
Pentru a slăbi, e nevoie să scapi și de obiceiurile alimentare nesănătoase. Unul dintre acestea – ronțăitul de gustări între mese – poate fi înlocuit cu consumarea unui pahar de apă. Apa băută va scădea ori elimina pofta de ronțăit, ceea ce duce la reducerea aportului caloric și la o slăbire treptată, fără efort.
Un alt mod prin care poți să slăbești mai eficient este să bei apă înainte de mesele principale.
Elizabeth Huggins, nutriționist dietetician la “Hilton Head Health” ne spune că “apa băută înainte de a mânca ne poate ajuta să reducem aportul de mâncare”. Știința confirmă această părere: într-un mic studiu realizat în 2016, persoanele care au băut 2 pahare de apă chiar înainte de a mânca, au mâncat cu 22% mai puțin decât cele care nu au băut deloc apă înainte de masă. Apa consumată înainte de masă reduce senzația de foame și o mărește pe cea de sățietate.
Studiul de 8 săptămâni “Efectul termogenezei induse de apă asupra greutății corporale, indicelui de masă corporală și compoziției corporale a subiecților supraponderali” realizat în 2013 arată efectele benefice ale consumului de apă. Astfel, cele 50 de participante supra-ponderale care au băut circa două căni de apă cu jumătate de oră înainte de micul dejun, prânz și cină, fără a-și schimba deloc regimul alimentar, au pierdut în greutate și au beneficiat de reduceri ale indicelui masei corporale. La baza acestei realizări stă termogeneza sau producerea de căldură. Corpul trebuie să consume energie pentru a încălzi fluidele la nivelul temperaturii corporale și, cu cât organismul tău consumă mai multă energie, cu atât “rulează” mai repede metabolismul tău. Un mic studiu din 2003, publicat în “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” a demonstrat o creștere medie de 30% a ratelor metabolice la cei 14 adulți participanți la studiu care au consumat circa două căni de apă cu temperatura de 21oC. Ratele metabolice se referă la cât de repede “combustibilii” (cum ar fi zahărul) se descompun pentru a menține funcțiile de bază ale organismului (respirația, circulația, digestia).
Apa consumată corect are influențe pozitive asupra producției de urină. Urinarea este una dintre metodele prin care organismul elimină reziduurile și toxinele care, în caz contrar, duc la acumulări de fluid și creștere în greutate. Tot hidratarea corectă ajută digestia și eliminarea resturilor prin scaun, ținându-te departe de balonare și mai ales de constipație, unul dintre factorii responsabili de kilogramele în plus. O cantitate insuficientă de apă împiedică rinichii să funcționeze corect, moment în care o parte din funcțiile acestora este transferată ficatului. Supra-solicitat cu aceste funcții, ficatul, care în mod normal este responsabil de transformarea grăsimilor în energie, va procesa mai puține grăsimi, surplusul neprocesat transformându-se în depozite vizibile de grăsime.
Consumul de apă poate îmbunătăți lipoliza, procesul prin care organismul arde grăsimile pentru a elibera energie. Într-un rezumat al studiilor efectuate pe animale, publicat în 2016 în “Frontiers in Nutrition” se arată că o deshidratare ușoară scade lipoliza, ceea ce poate duce la acumularea de de depozite de grăsime și luarea în greutate. În schimb, dacă bei suficientă apă, aceasta mărește volumul celulelor, un factor care accelerează arderea grăsimilor.
“Retete” Prin Care Apa Te Ajută Să Slăbești
Apa cu lamaie si ghimbir
Apa cu lămâie și ghimbir are rezultate foarte bune în eliminarea toxinelor și detoxifierea organismului. Consumul de lămâie și ghimbir reglează tranzitul intenstinal, prevenind apariția constipației și a balonării, și instalează mai rapid senzația de sațietate, ajutându-te să eviți excesele alimentare.
Pune la frigider, în fiecare seară, o sticlă de 2 litri de apă plată în care ai adăugat o linguriță de ghimbir și câteva felii de lămâie. Consumă un pahar din acest remediu în fiecare dimineață. Vei avea energie pentru o mare parte din zi și nu vei mai simți nevoia să ronțăi între mese sau să mănânci exagerat la mesele principale.
Apa cu lămâie, oțet din cidru de mere și piper cayenne
Un alt remediu care te ajută să slăbești prin detoxifierea mai rapidă a organismului și arderea mai eficientă a grăsimilor, această “rețetă” este ușor de preparat și la îndemâna oricui.
În 340 de ml de apă călduță (NU fierbinte) adaugă două linguri de oțet din cidru de mere, sucul de la jumătate de lămâie și un praf de piper cayenne. Bea această băutură dimineață și nu consuma niciun aliment sau alt lichid timp de 15 minute pentru ca organimsul să poată beneficia de nutrienții din acest remediu și să te ajute să slăbești.
Cu numeroase beneficii asupra sănătății tale, consumul corect de apă te ajută să slăbești mai eficient. Pentru tratamente profesionale de slăbire, te invităm la Pearl Beauty Center, unde esteticienii noștri te vor ajuta să alegi soluția potrivită pentru a scăpa de kilogramele în plus.