Dacă vedeți asta în curtea dvs., nu o distrugeți sub nicio formă. Salvează vieți!

Verdolaga, sau buruiana portulacă, a fost odată o plantă invazivă în grădini, dar acum este o marfă prețioasă. Datorită combinației sale unice de beneficii pentru sănătate și gust delicios, această plantă remarcabilă face o revenire triumfătoare în restaurantele de lux și piețele fermierilor.

După ce a fost cunoscută sub alte nume precum hogweed și pigweed, Portulaca își primește în sfârșit recunoașterea pe care o merită ca o buruiană benefică. Popularitatea sa este din nou în creștere, și este venerată ca un superaliment; chiar și persoane celebre precum Mahatma Gandhi o prețuiesc foarte mult.

Această plantă rezistentă a fost lăudată ca o „plantă miraculoasă” de către Dr. Artemis Simopoulos de la Centrul pentru Genetică, Nutriție și Sănătate, și se știe că se strecoară în grădini și în crăpăturile din asfalt. Lucrând la NIH, Dr. Simopoulos a descoperit că, dintre toate verdeața, Portulaca are cea mai mare concentrație de acizi grași Omega-3.

Frunzele sale suculente, în formă de lacrimă, sunt un adevărat centru de nutriție, oferind o bogăție de antioxidanți, vitamine și minerale. Beneficiile, totuși, nu se opresc aici; frunzele au, de asemenea, un gust ușor picant și lămâios. Sergio Vitale, chef și proprietar al restaurantului Aldo’s Ristorante Italiano din Chicago, își amintește cu drag de copilăria sa din sudul Italiei și oferă această relatare.

Popularitatea Portulacăi crude și murate a scăzut la începutul anilor 1900, în ciuda faptului că americanii timpurii, inclusiv Martha Washington, o iubeau. Din fericire, bucătarii creativi, culegătorii și fermierii au reaprins interesul pentru această iarbă utilă în ultimii ani.

Spălarea temeinică este necesară pentru a îndepărta orice reziduuri rămase de pesticide atunci când se lucrează cu Portulaca sălbatică. Gustul ușor sărat și acru al portulacăi o face un complement excelent pentru o gamă largă de alimente.

Pesto de Portulaca și busuioc este un fel de mâncare ușor pe care îl puteți încerca.

Lucruri necesare:

 • 2 căni de tulpini și frunze tinere de Portulaca, tăiate grosier și clătite
 • 45 de grame de frunze de busuioc spălate
 • Un cățel de usturoi
 • 40 de grame de migdale prăjite
 • Sucul de la jumătate de lămâie
 • O jumătate de litru de ulei de măsline
 • Sare și piper după gust.

Instrucțiuni:

 1. Puneți migdalele, busuiocul, usturoiul, sucul de lămâie și portulaca într-un robot de bucătărie.
 2. Amestecați totul prin pulsare.
 3. Emulsionați amestecul turnând încet uleiul de măsline în timp ce robotul este în funcțiune.
 4. Adăugați sare și piper după gust.
 5. Puneți acest pesto aromatic peste sandvișuri prăjite, legume la cuptor, carne, sau amestecați-l cu paste pentru o masă delicioasă.

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Ce urmează este o examinare a avantajelor dietetice ale portulacăi:

 1. Portulaca este o excelentă opțiune pe bază de plante pentru vegani, care caută să obțină acizii grași omega-3 necesari pentru sănătatea creierului și a inimii.
 2. Portulaca ajută la protejarea celulelor, luptă împotriva deteriorării și încetinește procesul de îmbătrânire deoarece este bogată în antioxidanți precum glutathione.
 3. Rocile și pietrele: Ca supliment la Dieta Standard Americană, portulaca este bogată în mai multe minerale importante pentru o bună sănătate, inclusiv calciu, magneziu, potasiu, seleniu, fier, fosfor, cupru, mangan și folat.
 4. Un mod excelent de a obține doza zilnică de vitamina C, care ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic și sănătos.
 5. Beta-caroten: Portulaca este o sursă excelentă de beta-caroten, un precursor al vitaminei A, care ajută la multe deficiențe tipice ale oamenilor.
 6. Melatonina: O sursă naturală neobișnuit de utilă, portulaca conține de fapt melatonină, un hormon care joacă un rol crucial în controlul momentului și cantității de somn pe care îl avem.
 7. Antioxidantul betalain din portulaca ajută la scăderea colesterolului și protejează vasele de sânge de deteriorarea colesterolului. De asemenea, are un efect favorabil asupra nivelurilor de colesterol LDL.
 8. Portulaca este o sursă bună de aminoacidul triptofan, care ajută la reglarea stării de spirit și combate depresia.
 9. Bucurați-vă de frumusețea portulacăi în timp ce vă delectați cu beneficiile sale culinare și medicinale. Ce are de oferit această plantă cu multiple utilizări în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate și gustul este practic nesfârșit, datorită abundenței de acizi grași Omega-3 și melatonină.

Ești fan al acesteia? Încurajează-ți și prietenii să facă la fel!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *