În cursul anului 2024, se anticipază modificări semnificative pentru pensionarii din România, deoarece în prezent există două propuneri legislative în Parlament care au impact direct asupra acestora

Unul dintre aspecte vizează transformarea cupoanelor CFR neutilizate de către pensionari în sume de bani sau tichete pentru alimente.

Pensionarii vor primi fonduri suplimentare în afara pensiei

Pensionarii se bucură de o scădere de 50% la tarifele de călătorie cu trenul conform prevederilor Legii nr. 147/2000. Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Caselor de Pensii Județene, voucherele de transport vor fi distribuite în cursul acestei luni.

Aceste beneficii legate de călătoriile cu calea ferată se extind și asupra partenerului de viață, în funcție de circumstanțe, menținându-se totuși numărul total de călătorii la care titularul are dreptul.

Dacă călătorește singur(ă), la controlul legitimațiilor de călătorie va prezenta propriul act de identitate și talonul special de călătorie al titularului.

Pentru călătoria cu trenul, este necesară legitimația de călătorie obținută pe baza cuponului talon, care se desprinde din talonul special de călătorie de către personalul operatorului de transport. Totodată, trebuie achitat 50% din tariful de transport pentru trenurile regio sau interregio, clasa a 2-a, după caz.

În situația în care se solicită loc rezervat, se va achita integral tichetul de rezervare, scrie Newsweek.ro.

Talonul special constă în talonul special propriu-zis, șase cupoane-talon detașabile și șase cupoane-anexă detașabile, fiecare corespunzând unei călătorii simple.

În prezent, există două propuneri legislative care vizează transformarea biletelor neutilizate în bani sau tichete pentru alimente.

În urma unei inițiative legislative, este vorba de „ 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătorii la trenul de persoane clasa a II, la transportul intern comun” pentru pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pentru pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale.

De asemenea, se prevede ca biletele de tren oferite anual la preț redus pentru pensionari ar putea să fie compensate în cazul în care nu sunt utilizate.

“Dorind să venim în întâmpinarea acestei categorii de persoane am elaborat prezenta inițiativă legislativă, care propune ca în cazul în care cele 6 călătorii reduse de care beneficiază pensionarii nu au fost utilizate, aceștia să poată primi o compensație în bani”, se arată în propunerea legislativă.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *