Atenție la escrocii care vând lemn de foc la metru ster!

Lemnul de foc: cum sa nu cazi in capcana comerciantilor escroci

In fiecare an, foarte multe persoane devin victime ale escrocilor care comercializeaza lemn de foc, fiind pacalite prin diferite metode. Acesti comercianti se folosesc de confuzia creata intre unitatea de masura metrul ster si metrul cub, vanzand lemn la metru ster, sugerand totodata ca este vorba despre un metru cub de lemne. Pentru a evita astfel de inselaciuni, este esential sa intelegi diferenta semnificativa dintre cele doua unitati de masura.

Lemnul destinat incalzirii locuintelor este de obicei comercializat sub forma de steri, unitatea de masura fiind metrul ster sau metrul cub. Insa, este important de mentionat ca exista o confuzie frecventa intre cele doua notiuni. Astfel, este necesar sa clarificam care sunt diferentele dintre ele.

De regula, un arbore recoltat poate furniza atat lemn de lucru, care este utilizat in diverse prelucrari industriale, cat si lemn de foc. Lemnul destinat incalzirii este mai mic ca dimensiuni si are insusiri tehnologice inferioare. Pentru a manipula mai usor lemnul de foc, acesta este fasonat la locul recoltarii sau in depozite, avand dimensiuni de un metru sau de doua metri. Aceste piese de lemn se stivuiesc pentru a determina volumul. Astfel, o stiva de lemn fasonat in steri cu dimensiunile de un metru lungime, un metru latime si un metru inaltime pare a avea volumul de un metru cub, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca exista si spatii goale intre piesele de lemn.

Diferenta dintre metrul ster si metrul cub

Volumul aparent de un metru cub care contine atat piesele de lemn cat si golurile dintre ele se numeste metru ster. In urma unor determinari experimentale, s-a stabilit ca volumul aerului dintre piesele de lemn poate varia intre 0,30 si 0,40 din volumul aparent, in functie de modul in care sunt asezate lemnele in stiva. Astfel, un metru ster contine intre 0,60 si 0,70 metri cubi de lemn si intre 0,40 si 0,30 metri cubi de aer. Raportul dintre volumul de lemn si volumul aparent al stivei poarta denumirea de factor de cubaj.

In cadrul ocoalelor silvice, lemnul destinat incalzirii locuintelor este sortat in doua categorii, in functie de calitate. Lemnul de calitatea I, care este de regula mai gros, mai drept si cu mai putine defecte, are un factor de cubaj de 0,68. Acest lucru inseamna ca intr-un metru ster se regasesc 0,68 metri cubi de lemn. Pe de alta parte, pentru lemnul de calitatea a II-a, care este mai subtire, mai stramb si cu mai multe defecte, factorul de cubaj aplicat este de 0,62.

Cum sa verifici volumul de lemn

Daca doresti sa verifici volumul de lemn pe care urmeaza sa-l cumperi, trebuie sa masori cele trei dimensiuni ale incarcaturii (lungime, latime si inaltime) si sa le inmultesti. In acest fel, vei obtine volumul aparent sau volumul in metri steri. Pentru a transforma acest volum in metri cubi, trebuie sa il inmultesti cu factorul de cubaj corespunzator: 0,68 pentru lemnul de calitatea I si 0,62 pentru lemnul de calitatea a II-a.

Daca consideri ca factorul de cubaj aplicat nu este corect pentru incarcatura respectiva, poti determina acest coeficient utilizand metoda diagonalelor. Pe fata stivei desenezi un patrat cu latura de 0,71 metri si marchezi diagonalele. Apoi, masori segmentele care trec peste capetele sterilor, exprimand masuratorile in centimetri. Cumulezi segmentele masurate, le transformi in metri prin impartire la 100 si apoi le imparti la 2 (deoarece ai masurat ambele diagonale). Rezultatul obtinut va fi factorul de cubaj pe care trebuie sa-l inmultesti cu volumul aparent pentru a afla volumul in metri cubi.

De obicei, lemnul de esenta tare cantareste, dupa ce este uscat, intre 750 si 850 kg pe metru cub plin. Astfel, aplicand un coeficient de 0,66, un metru ster va cantari intre 495 si 561 kg de lemn de foc, iar un dublu-ster va cantari aproximativ o tona de lemn.

In final, pentru a nu deveni victima escrocilor care comercializeaza lemn de foc, este esential sa intelegi diferenta dintre metrul ster si metrul cub si sa stii cum sa verifici volumul de lemn pe care il achizitionezi. Asigura-te ca esti informat si ca folosesti metode corecte pentru a evita inselaciunile. Fiind constient de aceste aspecte, vei putea face achizitii cu incredere si vei beneficia de cantitati corecte de lemn de foc pentru incalzirea locuintei

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *