Trucul simplu pentru a evita balonarea de la fasole

De ce evităm fasolea?

Fasolea este o sursă excelentă de proteine, fibre și vitamine, dar multe persoane o evită din cauza senzației de balonare pe care o poate provoca. Baloanarea este cauzată în principal de carbohidrații complecși, numiți oligozaharide, care nu sunt descompuse în stomac sau intestinul subțire și, în consecință, sunt fermentați de bacteriile din intestinul gros. Această fermentație duce la producerea excesivă de gaze și senzația neplăcută de balonare.

Un truc simplu și natural
Dacă te numeri printre acele persoane care evită fasolea din cauza balonării, avem o veste bună pentru tine! Există un truc simplu și natural, știut de puține gospodine, care te poate ajuta să te bucuri de toate beneficiile fasolei fără neplăcerile asociate.

Secretul: Apa cu bicarbonat de sodiu
Una dintre metodele tradiționale pentru a reduce balonarea cauzată de fasole este înmuierea ei în apă cu bicarbonat de sodiu înainte de fierbere. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:

Înmuierea: Alege fasolea de calitate și pune-o într-un bol mare. Adaugă apă până când fasolea este acoperită complet.

Adăugarea bicarbonatului de sodiu: Pentru fiecare cană de fasole, adaugă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu.

Lăsarea la înmuiat: Acoperă bolul și lasă fasolea la înmuiat pentru cel puțin 8-12 ore. Poți schimba apa o dată sau de două ori în acest timp.

Clătirea: După ce fasolea a stat la înmuiat, scurge apa și clătește bine fasolea sub jet de apă rece.

Gătirea: Fierbe fasolea în apă proaspătă, fără bicarbonat de sodiu.

Alte sfaturi pentru reducerea balonării
Pe lângă înmuierea în apă cu bicarbonat de sodiu, există și alte metode pentru a reduce balonarea cauzată de fasole:

Fierberea îndelungată: O gătire adecvată și o fierbere mai îndelungată pot ajuta la descompunerea oligozaharidelor, reducând astfel balonarea. Este recomandat să fierbi fasolea până când devine ușor moale și cremoasă.

Adăugarea condimentelor: Anumite condimente, cum ar fi chimionul, ghimbirul sau frunzele de dafin, pot ajuta la reducerea gazelor și la ameliorarea digestiei. Poți adăuga aceste condimente în timpul gătitului sau la final.

Consumă porții mici: Dacă introduci fasolea în dieta ta treptat și în porții mici, organismul se va adapta mai ușor și vei experimenta mai puține simptome de balonare. Poți începe cu o jumătate de cană de fasole și crește treptat cantitatea pe măsură ce te obișnuiești cu ea.

Concluzie
Nu trebuie să eviți delicioasa fasole din cauza balonării. Cu ajutorul bicarbonatului de sodiu și al altor metode naturale, poți reduce semnificativ neplăcerile digestive și te poți bucura de toate beneficiile pe care fasolea le oferă organismului tău. Nu ezita să încerci acest truc simplu și să adaugi fasolea în dieta ta pentru a te bucura de o alimentație sănătoasă și echilibrată.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *