Ce se întâmplă atunci când plantezi busuiocul lângă legume

Alelopatia este capacitatea unor plante de a influența dezvoltarea altora. În timpul vieții unele plante sintetizează anumite substanțe, care pot să stimuleze creșterea și dezvoltarea altor vegetale și, de asemenea, să le protejeze de dăunători și boli.

Busuiocul face parte din această categorie de plante influente. Pe lângă faptul că deține o aromă extraordinară, un conținut mare de vitamine și calități gustative deosebite, el influențează pozitiv culturile, în apropierea cărora este plantat.

Busuiocul plantat in sol deschis, aroma provenită de la frunzulițele de busuioc acționează ca repelent pentru roșii, castraveți, ceapă, ardei și varză. Ea alungă cu succes păduchii și musculițele albe, care pot să distrugă semnificativ viitoarea recoltă.

Busuiocul plantat de-a lungul tufelor de roșii creează un mediu, care nu permite dezvoltarea putregaiului cenușii și făinării pe frunzele lor, dacă îl veți planta lângă castraveți, răspândiți-l pe întreaga parcelă. Astfel veți proteja legumele prin cea mai sigură și ecologică metodă.

Iar busuiocul plantat în ghivece așezate pe verandă nu va permite pătrunderea țânțarilor și muștelor în casă.
Această plantă este într-adevăr minunată și are multe beneficii pentru organism.

Cele 15 beneficii ale busuiocului :

  1. Puterea vindecatoare – planta are multe proprietati medicinale: frunzele au rol tonic si revigorant pentru memorie. Acestea ajuta la eliminarea materiei catarale si a flegmei din tuburile bronsice. Fruzele imbunatatesc functia digestiva si induc transpiratia abundenta.
  2. Febra si raceli frecvente – frunzele de busuioc pot fi utilizate sub forma de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei si a racelilor (inclusiv la copii). Extractul de frunze de busuioc se va subtia cu putina apa si se va bea la fiecare 2-3 ore.
  3. Tuse – busuiocul este o componenta importanta a siropurilor de tuse expectorante. Acesta ajuta la eliminarea mucusului in caz de bronsita si astm.
  4. Dureri in gat – cand apar dureri de gat se va bea apa fiarta in care s-a adaugat putin busuioc. La fel de utila in acest sens este si gargara.
  5. Tulburari respiratorii – planta are efecte benefice in tratarea tulburarilor sistemului respirator. Decoctul din frunze de busuioc, cu miere si ghimbir este un remediu eficient pentru bronsita, astm, gripa, tuse si raceala.
    Un decoct din frunze de cuisoare si sare poate fi un ajutor imediat in caz de gripa. Acesta ar trebui sa fi fie fiert intr-o jumatate de litru de apa pana cand aceasta scade.
  6. Pietre la rinichi – busuiocul are efect de tonifiere asupra rinichilor. Daca este prezenta o piatra la rinichi, se recomanda se se bea un amestec din sucul obtinut din frunze de busuioc amestecat cu miere, regulat, timp de 6 luni.
    Dupa aceasta perioada, piatra (daca este de mici dimensiuni) ar trebui sa fie eliminata prin intermediul tractului urinar.
  7. Tulburari cardiace – busuiocul are efect benefic in cazul bolilor cardiace si a slabiciunii declansate de acestea. Planta mai are rolul de a reduce nivelul colesterolului din sange.
  1. Afectiuni pediatrice – problemele comune intalnite in randul copiilor: tuse, febra, racaela, diaree si varsaturi raspund favorabil la consumul de suc de busuioc. Daca pustulele specifice varicelei intarzie sa dispara, frunzele de busuioc vor grabi vindecarea acestora.
  2. Stres – frunzele de busuioc sunt considerate ca fiind un agent anti-stres. Studii recente arata ca acestea pot oferi o protectie semnificativa impotriva stresului. Chiar si persoanele sanatoase pot mesteca 12 fruze de busuioc de doua ori pe zi pentru prevenirea stresului. Acestea au rolul de a purifica sangele si ajuta la prevenirea mai multor manifestari specifice stresului.
  3. Infectii bucale – frunzele de busuioc sunt renumite pentru eficienta lor in tratarea ulceratiilor si infectiilor gurii. In acest scop este indicat sa se mestece cateva frunze de busuioc.
  4. Muscaturi de insecte – planta are efect preventiv si curativ in cazul muscaturilor sau intepaturilor de insecte. Pentru acest lucru se va consuma o lingurita de suc din frunze de busuioc, o data la cateva ore.

De asemenea, sucul proaspat se va aplica si pe partile afectate. Pasta din radacini proaspete este la fel de utila in cazul muscaturilor de insecte si al lipitorilor.

  1. Afectiuni cutanate – aplicat local sucul de busuioc este benefic pentru tratarea bolilor de piele, herpesului si al leucodermei.
  2. Probleme ale dintilor – frunzele de busuioc uscate la soare, pot fi pisate si folosite pentru spalarea dintilor. Pentru mentinerea sanatatii dentare, inlaturarea respiratiei urat mirositoare si pentru masajul dintilor acestea pot fi amestecate inclusiv cu ulei pentru a se forma o pasta cu care se vor curata dintii.
  3. Dureri de cap – busuiocul este un remediu util pentru durerile de cap, utilizat sub forma decoctului de frunze de busuioc, amestecate cu pasta de santal si aplicat pe frunte. Compozitia este revigoranta si amelioreaza durerile de cap.
  4. Afectiuni oculare – busuiocul este un remediu eficient pentru ochii inflamati si pentru vederea diminuata pe timp de noapte, generate in mod special de deficienta de vitamina A. Doua picaturi de busuioc negru se recomanda sa se puna in ochi, in fiecare zi, inainte de culcare.
    Sursa: stiriactuale.net

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *