Video Masacrul sub ochii Poliției! Pădure din Iași, rasă cu sălbăticie pe fața pământului!
„E de jale, pe la cantonul silvic situaţia a scăpat de sub control. Nu ştiu ce a făcut poliţia”, se plânge primarul localităţii.
Rumeguş proaspăt şi trunchiuri de stejari stau mărturie dezastrului care are loc de mai bine de jumătate de an la doar 23 de kilometri de Iaşi. În pădurea Grajduri aproape că nu mai există copaci. Hoţii au decimat hectare întregi, cea mai vizibilă fiind chiar porţiunea care se află lângă DJ 246 (Iaşi- Vaslui). Aici aproape că nu a mai rămas niciun copac matur în picioare. Până şi puieţii sunt doborâţi la pâmânt. Interesant este faptul că în vara anului 2018 a început o anchetă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ), însă nu se vede niciun rezultat, deoarece tăierile continuă parcă mai sălbatic ca înainte.
Ce rezultate a avut Poliţia?
Ieri, reporterii „Ziarului de Iaşi” au mers la faţa locului şi au făcut fotografii. Zeci de trunchiuri de copac erau tăiaţi cu o seară înainte şi erau pregătiţi pentru transportul următor. „Din august şi până în prezent nu a mai fost reţinută nicio persoană. Pentru a fi infracţiune trebuie să depăşească 5 metri cubi de material lemnos. Cei care au fost prinşi cu mai puţin se aleg cu amenzi pentru că se încadrează la contravenţie. Se fac patrulări în zonă, s-au aplicat sancţiuni şi au loc acţiuni de prevenire a tăierii copacilor”, a declarat Ioana Buştiuc, reprezentant al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi. În prezent, la poliţie sunt în această anchetă doar două dosare deschise, unul prin martie şi unul în august în care se fac cercetări pentru tăiere de material lemnos. Autorităţile locale spun că sunt neputincioase pentru că nu reuşesc să ţină sub control sau măcar să-i sperie pe hoţi. În opinia primarului există un grup infracţional specializat pe furtul de lemne şi sunt foarte atenţi să nu fie prinşi.
„E de jale, pe la cantonul silvic situaţia a scăpat de sub control. Nu ştiu ce a făcut poliţia, dar o să le cer la următoarea şedinţă de CL o situaţie. Hoţii taie pădurea şi ziua şi noaptea, sunt copaci tăiaţi şi de azinoapte. Am fost aseară pe la ora 11 şi am găsit copaci proaspăt doborâţi”, a spus în cursul zilei de ieri Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri. Acesta ne-a mai povestit că pădurea respectivă nu aparţine de Ocolul Silvic şi că este proprietatea câtorva săteni, din care majoritatea au murit. Pe cealaltă parte de drum se află pădurea Ocolului silvic şi este păzită de pădurar. „I-am întrebat pe cei de la poliţie cât lemn au confiscat până acum, că după asta se vede dacă au rezultate. Au zis că au confiscat 7 metri cubi de lemn, adică nici cât două-trei căruţe”, a mai adăugat primarul.
În pericol de dispariţie
Câmpul de cioate de la Grajduri se află şi în vizorul Gărzii Forestiere de la Suceava, care a înaintat o plângere penală în luna august 2018 către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. „Controlul a vizat tăierile fără drept de arbori de pe suprafaţă de fond forestier proprietate privată, suprafaţă care în prezent nu este sub contract de pază cu o structură silvică autorizată, dar pentru care sunt în derulare procedurile de preluare în pază.
Precizăm faptul că majoritatea copacilor sunt din specia stejar. Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi va identifica şi pedepsi persoanelor vinovate”, a declarat Mihai Găşpărel, inspector şef la Garda Forestieră Suceava, care subordonează Garda Forestieră Judeţeană Iaşi. „Poliţia din comună, în loc să patruleze şi să prindă hoţii, au grija primarului pentru că le-a făcut nişte reclamaţii mai sus. De când s-a început ancheta la Poliţie s-au tăiat copacii continuu, acum zona defrişată s-a extins, este un peisaj dezolant”, spune şi unul dintre sătenii întâlniţi ieri, făcându-ne să înţelegem că între primar şi poliţiştii locali ar exista un soi de conflict şi că din acest motiv nu există rezultate concrete. Sesizări au fost făcute către forţele de ordine nu doar de Primărie, ci şi de oamenii obişnuiţi, care nu pot accepta furturile care au loc mai ceva ca în codru. Dacă iniţial inspectorii de la Garda Forestieră şi poliţiştii au raportat 196 de cioate rămase în urma tăierilor ilegale, îi invităm să mai facă o vizită zilele acestea, pentru că numărul cioatelor se învârte acum în jurul a 1.000.
De mai multe detalii cu privire la tăierile ilegale nu am reuşit să facem rost pe motiv că cercetările sunt în derulare. Până la o finalizare a anchetei, pădurea rămâne în continuare nepăzită şi pradă hoţilor de lemne care scot un câştig frumuşel de pe urma comercializării lemnelor pentru foc.