BBC de ce românii aleg să rămână în Marea Britanie, în timp ce polonezii se întorc acasă

Cele mai recente date statistice indică o scădere record a numărului de muncitori est-europeni din Marea Britanie. BBC a decis să cerceteze ce se întâmplă, într-un reportaj în care prezintă poveştile unor familii de români şi polonezi care s-au stabilit în regat și modul în care cele mai recente evoluții le influențează decizia de a se întoarce sau nu în țara natală…

Oficiul de Statistică din Marea Britanie indică o scădere record, de 12%, a numărului de migranţi din Europa de Est care lucrau în Marea Britanie, între aprilie şi iunie 2018, față de 2017, aproximativ 117.000 de persoane.

Cu ceva excepții, în timp ce numărul lucrătorilor din toate cele opt ţări est-europene prezenți în Regatul Unit a scăzut, cel al românilor şi bulgarilor este la un nivel record. Statisticile ONS din aceeaşi perioadă arată că lucrau în Marea Britanie 391.000 de cetăţeni din România şi Bulgaria, cu 50.000 mai mulţi faţă de 2017.

Ioan Hoza este unul din românii abordați în reportajul BBC. El a sosit în Marea Britanie în urmă cu patru ani şi lucrează pentru o companie de logistică din Daventry. ”În România, ajunsesem la punctul în care nu ne puteam permite să ne creştem copiii. Nu eram plătiţi în mod regulat, am avut probleme cu facturile, nu am putut face faţă problemelor de bază, cum ar fi hrănirea copiilor”, a declarat românul jurnaliștilor britanici.

La început a lucrat în schimbul de noapte, într-un depozit, croindu-și drumul pentru a deveni un analist IT în companie.
”Am spus că îmi iau 12 luni ca să pot câştiga suficienţi bani pentru a-mi putea aduce familia alături. Dacă nu aş fi câştigat suficient, m-aş fi întors pur şi simplu înapoi în România”, povesteşte Ion Horza.

Munca grea, schimburile de noapte şi mai multe promovări i-au permis lui Ioan să câștige destui bani pentru a-şi aduce soţia şi cei doi copii în Marea Britanie, în numai şase luni.

Soţia lui Ioan, Dora, lucrează la aceeaşi companie de logistică, în timp ce fiii săi – Liviu, în vârstă de 17 ani, şi Raul, în vârstă de 11 ani – încă studiază. După trei ani şi jumătate, ambii vorbesc engleza perfect, fără nicio urmă de accent. ”Am reuşit să realizăm atât de multe lucruri în ultimii patru ani aici, în Marea Britanie, lucruri la care doar am fi putut visa în România. Încă îmi mai trăiesc visul. Încă mai trebuie să mă ciupesc ca să realizez că nu trăiesc de fapt un vis. Poate sună amuzant, dar câteodată ating pereţii acestei case şi spun «Eşti a mea»”, spune Ioan.

Nu este greu să înţelegi de ce, atrage atenţia BBC. În ciuda unei creşteri economice puternice de aproximativ 7%, România este una dintre cele mai sărace ţări din UE. Banca Mondială a estimat PIB-ul ţării la 211 miliarde de dolari anul trecut, cu salarii medii lunare de aproximativ 600 dolari (460 de lire).

În oglindă, reportajul BBC prezintă și o familie de polonezi, care a decis că experiența britanică a fost îndeajuns și care vrea să se întoarcă acasă, după 12 ani de viaţă, muncă şi creşterea unei familii în Marea Britanie, Waclaw Wiater şi soţia sa au decis să se mute înapoi în Polonia.

”Poate părea nebunesc, dar chiar dacă am să primesc un salariu cu 50% mai mic în Polonia, banii îmi vor ajunge mai mult. Lira britanică nu te mai duce prea departe.

Costul cumpărăturilor, doar pentru lucrurile săptămânale esenţiale, preţurile la absolut orice au explodat”. „Nu mergem la Tesco sau la Sainsbury, ne ţinem departe de aceste locuri. Mergem la Aldi sau Lidl, iar pentru noi costă chiar 120 sau 150 de lire sterline pe săptămână”, spune Waclaw Wiater, care lucrează pentru o companie de inginerie din Wellingborough, Northamptonshire.

Preţuri la produsele de bază mai scăzute şi o economie în creştere, îl trag acasă, în Polonia.

”Costul benzinei şi motorinei este mult mai scăzut în Polonia. Nu numai că plătim aproximativ o liră pe litru, dar şi taxa pe şosea este inclusă în preţul respectiv.

De asemenea, taxa de consiliu, aici, în Marea Britanie, creşte în fiecare an. Înapoi în Polonia, unde vom trăi, nu vom plăti acest impozit deloc”, mai spune el.

Waclaw spune că a fost şocat de cât de uşor a fost să obţină, în Polonia, un loc de muncă similar cu cel pe care îl are în Marea Britanie şi a fost surprins de sumele de bani pe care le-a primit ca salariu.

”Am depus nişte CV-uri, iar primele două companii la care am aplicat pentru un loc de muncă au venit direct la mine”, spune el. După interviurile telefonice, compania i-a plătit zborurile pentru întâlnirile faţă în faţă şi i-a oferit un loc de muncă două zile mai târziu.
Deloc surprinzător. Un raport al FMI de anul trecut arată că – ”economia Poloniei funcţionează mai presus de potenţial, rata şomajului fiind la un nivel istoric scăzut”.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *