Macedonia de Nord stă pe o adevărată bombă demografică cu ceas. Țara a pierdut 10% din populație în ultimii 20 de ani

Aproximativ 600.000 de cetățeni macedoneni locuiesc acum în străinătate, potrivit datelor Băncii Mondiale și ale guvernului.

Iar mulți nu văd un viitor prea bun pentru Macedonia de Nord, care are o populație îmbătrânită, o natalitate în scădere, iar tot mai mulți cetățeni aleg calea străinătății. Tinerii pleacă în masă afară, sperând să găsească o viață mai bună în străinătate, potrivit France24, care citează AFP.

Situația economică și lipsa investițiilor au fost principalii factori care au dus la migrația populației. Macedonia de Nord mai are doar 1,8 milioane de oameni, după 30 de ani de independență.

„Dacă ai puțin peste 2,4 milioane de cetățeni și mai mult de un sfert au plecat, atunci trebuie să fii foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă”, spune Apostol Simovski, directorul biroului de statistică al țării.

Satele și orașele mici precum Valandovo, aflat la 146 de kilometri de capitala Skopje, oferă puține locuri de muncă, forțând cei mai ambițioși locuitori să caute își caute de lucru în străinătate. Aici, magazinele sunt abandonate, iar străzile aproape pustii.

„Spiritul tinerilor a fost distrus sistematic. Entuziasmul de a lupta și de a sta acasă s-a pierdut”, spune Pero Kostadinov, noul primar din Valandovo, în vârstă de 33 de ani.

Aici, aproape 90% din veniturile oamenilor provind din agricultură, la fel ca în cea mai mare parte din Macedonia de Nord.

„Cinci dintre prietenii mei din clasă, formată din 20 de studenți, s-au mutat deja în străinătate împreună cu familiile lor”, a declarat Bojan Nikolov, 24 de ani, membru al consiliului municipal pentru tineret din Valandovo.

Este o imagine dură care arată cum va arăta viitorul țării.

Rezultatele inițiale ale celui mai recent recensământ din Macedonia de Nord, efectuat în septembrie, arată că populația a scăzut cu peste 200.000 din 2002 și până acum.

De la declararea independenței și dizolvarea Iugoslaviei în 1991, mulți au sperat că integrarea în Uniunea Europeană va fi salvatoare și va Macedoniei de Nord un viitor mai luminos. Dar aderarea Macedoniei de Nord la UE a fost blocată în mod repetat, mai întâi de Grecia și apoi de Bulgaria. Mulți au început să se îndoiască de faptul că se va mai întâmpla vreodată, și au început să emigreze.

Cei care au rămas au salarii lunare, în medie, de 470 de euro.

„Este mai bine să fii sclav afară cu 2.000 de euro decât acasă cu 300 de euro”, este o vorbă populară în Macedonia de Nord.

Iar situația valabilă aproape peste tot în Balcani.

În Albania, aproape 1,7 milioane de oameni, adică 37% din populație, au plecat din țară în ultimele decenii, potrivit datelor publicate de guvern.

Sute de mii de oameni au plecat și din Serbia, după ce războaiele din anii 1990 au lovit puternic economia. Potrivit estimărilor, până la 10.000 de medici au plecat în străinătate în ultimii 20 de ani.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *