Cultivarea murilor în ghivece este o soluție excelentă pentru grădinarii cu spațiu limitat sau condiții de sol nepotrivite

Grădinăritul în containere oferă flexibilitate, control asupra calității solului și comoditatea de a muta plantele pentru a optimiza condițiile de creștere.

Acest articol oferă un ghid pas cu pas despre cum să cultivi murii în containere, asigurând o recoltă bogată.

Alegerea Variețății Potrivite

Primul pas în cultivarea murilor în ghivece este selectarea unei varietăți potrivite. Caută varietăți pitice sau fără spini, care sunt mai ușor de gestionat în containere.

Unele varietăți populare includ ‘Baby Cakes’, un tip pitic și fără spini care se descurcă bine în ghivece, și ‘Thornless Evergreen’, cunoscută pentru productivitatea sa și calitatea excelentă a fructelor.

Alegerea Ghivecelor

Murii au sisteme de rădăcini adânci, așa că alege o ghivece care are cel puțin 18-24 de inchi în adâncime și la fel de lată.

Asigură-te că ghiveciul are găuri de drenaj adecvate pentru a preveni acumularea de apă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor. Utilizarea unui ghiveci de culoare deschisă poate ajuta la reflectarea luminii solare și la menținerea rădăcinilor mai reci în climatul cald.

Sol și Plantare

Murii preferă un sol fertil și bine drenat, cu un pH între 5.5 și 7.0. Aduce în amestec sol de ghiveci de înaltă calitate cu compost pentru a crește conținutul de nutrienți și a îmbunătăți drenajul. La plantare, poziționează coroana plantei (unde se întâlnesc rădăcinile cu tulpina) la nivel cu suprafața solului.

După plantare, udă bine pentru a așeza solul în jurul rădăcinilor.

Soare și Udare

Murii necesită soare plin, cel puțin 6-8 ore de lumina directă a soarelui zilnic, pentru a produce cele mai bune fructe. Poziționează ghivecele într-un loc însorit și rotește-le periodic pentru a te asigura că toate părțile plantei primesc lumina solară.

Udarea este crucială, mai ales în containere unde solul se usucă mai repede decât în ​​pământ. Menține solul constant umed, dar nu îmbibat cu apă.

În timpul perioadelor calde și uscate, este posibil să fie nevoie să uzi zilnic. Mulcirea solului cu material organic poate ajuta la reținerea umidității și la reducerea fluctuațiilor de temperatură.

Îngrășământ și Tăiere

Hrănește plantele de mur în ghivece cu un îngrășământ echilibrat, cu eliberare lentă, la începutul primăverii și din nou la mijlocul verii. Evită îngrășămintele cu conținut ridicat de azot spre sfârșitul sezonului, deoarece acestea pot stimula creșterea frunzelor în detrimentul producției de fructe.

Tăierea este esențială pentru menținerea plantelor sănătoase și pentru maximizarea producției de fructe. Îndepărtează orice tulpini moarte sau bolnave și subțiază planta pentru a permite circulația aerului și penetrarea luminii.

După fructificare, taie tulpinile care au purtat fructe, deoarece murii produc pe tulpinile de al doilea an.

Gestionarea Dăunătorilor și a Bolilor

Murii crescuți în containere sunt mai puțin susceptibili la dăunători și boli decât cei plantați în pământ, dar vigilența este totuși necesară.

Inspectează plantele în mod regulat pentru semne de stres și tratează problemele prompt cu soluții organice sau chimice potrivite.

Îngrijirea de Iarnă

În climatul mai rece, murii în ghivece pot avea nevoie de protecție în timpul iernii.

Mută ghivecele într-un loc ferit, precum un garaj sau un șopron, sau izolează-le cu folie cu bule sau cu iută pentru a preveni înghețarea rădăcinilor.

Recoltarea

Murii sunt gata de recoltat când devin complet negri și se desprind ușor de pe plantă. Recoltarea regulată încurajează producția continuă pe tot parcursul sezonului.

Concluzie

Cultivarea murilor în ghivece este o încercare recompensatoare care poate produce fructe delicioase chiar și în cele mai mici spații

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *